Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwe wandelroute langs Werelderfgoed
Gedeputeerde Kruisinga opent wandelroute Stelling van Amsterdam

De provincie Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland NV en Stichting Wandelplatform-LAW tekenden in 2007 een intentieovereenkomst voor het ontwikkelen van een doorgaande wandelroute langs de Stelling van Amsterdam. De afgelopen twee jaar is hieraan hard gewerkt. En met succes, de wandelroute plus een fraaie wandelgids zijn klaar!

De wandelroute Stelling van Amsterdam (Streekpad 9) is op vrijdag 18 september in Fort bij Veldhuis in Heemskerk officieel geopend. Nanette van Goor, programmamanager Stelling van Amsterdam, heette alle aanwezigen welkom. "Er zijn veel kansen en mogelijkheden om van de Stelling van Amsterdam een aantrekkelijk, cultuurhistorisch waardevol, herkenbaar en intensiever gebruikt gebied te maken." Een wandeling over een klein gedeelte van het Streekpad volgde, waarbij onderweg mevrouw Rinske Kruisinga, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, de heer Jan Hylkema, directeur van Recreatie Noord-Holland en Anja van Kooten Niekerk, directeur van het Wandelplatform gezamenlijk de officiële opening verrichtten door hun schoenafdruk te zetten in het cement van een plaquette.

Voormalige verdedigingslinie
Het Streekpad Stelling van Amsterdam is een unieke wandelroute over en langs de voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam, die is aangelegd tussen 1880 en 1914. De stelling is in 1996 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De route loopt vanuit Volendam naar Muiden, langs een ring van dijken, sluizen, genieloodsen en maar liefst 42 forten en batterijen. Al deze landschappelijke en bouwkundige elementen zijn nu nog terug te vinden. De Stelling heeft jarenlang een anoniem bestaan geleid en vormde voor flora en fauna een rijke vruchtplaats. Een perfect terrein voor wandelaars. Zij zullen verrast zijn door de landschappelijke rust en schoonheid van deze groene gordel rond de stad Amsterdam.

De nieuwe wandelgids (ISBN 978-90-71068-79-9, 1e druk 2009, ¤ 16,90) is nu al te bestellen via de site



Ingezonden persbericht