Leven en werken in Europa!

21/09/2009 16:50



De Heer Vladimir Špidlà, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen heeft de eer u uit te nodigen op de persconferentie, die doorgaat op vrijdag 25 september om 11u00, in de Conferentiezaal Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, Archimedesstraat 73 te 1000 Brussel.

Onderwerp :

Georganiseerd door de Europese Commissie en Eures, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit. In samenwerking met BECI (de Kamer van Koophandel van Brussel)

en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het kader van de Europese Job Days en de Brussels Job Days

Thema van de editie 2009 :

zaterdag 3 oktober 2009

Leven en Werken in Europa!

Elk jaar brengt de Job Day Europe 10,000 kandidaten uit meer dan 30 landen samen.

Ondanks het feit:

- dat de werkloosheidsgraad in Brussel 20% overschrijdt;

- dat in 2008, de jaarlijkse werkloosheidsgraad van de jongeren in de Brusselse regio 32,2% telde (meer dan het dubbel van het gemiddelde van de Europese Unie, zijnde 15,5%);

- dat de werkloosheidsgraad volgens de voorspellingen in 2011 16% zal bereiken,

heeft de Europese Commissie besloten de ondernemingen, die in deze zware tijden aanwerven, te ondersteunen. Hiervoor worden voor het vierde opeenvolgende jaar de Europese Job Days georganiseerd, om werkzoekenden een extra kans te geven in hun zoektocht naar werk.

Doelstellingen van de Job Days

* Informatie verstrekken aan studenten, werkzoekenden of mensen die een baan hebben over de mogelijkheden om in andere landen van de Europese Unie aan de slag te gaan en alle praktische modaliteiten om elders in Europa een vak uit te oefenen.

* Contact bevorderen tussen enerzijds werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers of instellingen die stages aanbieden en anderzijds mensen die op zoek zijn naar een baan of die graag werkervaring willen opdoen in een ander EU-land.

* Jongeren sensibiliseren over hoe belangrijk het is kennis op te doen en hun kostenloze evaluatie- en bekwaamhedentests voorstellen

* De Europese en internationale uitstraling van Brussel nog versterken door alle jobaanbiedingen van agentschappen en kantoren die gelinkt zijn aan de Europese instellingen in Brussel in de verf te zetten.

* Een gelegenheid creëren in de media, partners van de Job Day, waar gedebatteerd en nagedacht wordt over de mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt.

* Bijdragen aan het ontstaan van een nieuwe mobiliteitsdynamiek op de Europese arbeidsmarkt!

Kenmerken van de Job Day Europe

De eerste editie werd georganiseerd op 29 september 2006 in het kader van het Europees Jaar voor beroepsmobiliteit en vond plaats in het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De daaropvolgende edities (2007 en 2008) vonden plaats in het Berlaymontgebouw.

Hier volgen de resultaten van de afgelopen edities:

* 2006 - 31 werkgevers, 2 000 deelnemers, 8 workshops over mobiliteit en inauguratie door Minister Cerexhe en Commissaris Spidlà.

* 2007 - 48 werkgevers, 10 000 deelnemers, 10 conferenties en inauguratie door Minister Cerexhe en Commissaris Spidlà met Justine Hénin als eregast!

* 2008 - 55 werkgevers, 10 000 deelnemers, 5 conferenties en 10 Eures-workshops.

Uit het tevredenheidsonderzoek dat werd ingevuld door de aanwezige werkgevers bleek 91% tevreden of zeer tevreden over de kwaliteit van de kandidaten in 2008. Elke werkgever nam ten minste één persoon aan, die hij op het evenement ontmoet had.

De kandidaten waren bijzonder enthousiast, meertalig en meer dan 80% beschikte over een universitair diploma of een equivalent. 36% koos de Engelse taal. 76% was tussen 18 en 35 jaar oud. De kandidaten waren afkomstig van België, maar ook van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Polen en Italië, etc.

Evaluatie van de exposanten in 2008:

90% was tevreden over de algemene organisatie en de locatie

Aantal kandidaten 84%  8%  8% 

Kwaliteit van de kandidaten 51%  39%  10% 

Aantal nuttige contacten 54%  39%  7% 

Job Day Europe 2009

Locatie- Het Berlaymontgebouw, hoofdgebouw van de Europese Commissie

Datum - Zaterdag 3 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur

Publiek - Online schreven zich reeds 5000 kandidaten in. Wij schatten dat er dit jaar opnieuw 10.000 deelnemers zullen zijn, afkomstig van heel Europa - werkzoekenden en jonge werknemers die hun professioneel profiel een Europese dimensie willen geven. Wij richten ons tot iedereen die zich op de Europese arbeidsmarkt wil bewegen, ook van de ene regio naar de andere. Men schat het aantal personen, dat behoort tot de bijzonder meertalige en mobiele « expat » -categorie op 150.000 personen in Brussel. In 2008 was 15% van de kandidaten afkomstig van het buitenland.

De editie 2009 telt volgende zones:

- een "werk en stage" zone, met rechtstreekse aanwervinginterviews

- een EURES dorp, waar de deelnemers zich kunnen informeren over de leef- en werkcondities in meer dan 20 Europese landen

- een "tests et coaching" zone, waar de deelnemers hun bekwaamheden kunnen testen

- een zone "workshops en ontmoeting", over actualiteitsthema's gelinkt aan werk en mobiliteit

- een zone "uitgenodigde instellingen", waar deelnemers nauwkeurige informatie kunnen verkrijgen over werk- en mobiliteitscondities in de Europese Unie

Enkele ondernemingen die hun deelname bevestigden:

Ago Interim, AP languages, ARDTA, Association Wheelit, Careers in Europe Group, Caseis Bank Luxembourg, CLL Centre de Langues, DELOITTE, DWEB sprl, Educadomo, Electrabel, Ergo, DKV et Hamburg Mannheimer, ESBE International, ESN S.A., Euractiv, Eurocontrol, G4S, GDF Suez, GEM, Hudson, Institute of Health & Safety - Medilink International MALTA), Manpower, MISCO (recruitment Agency) (MALTA), NMBS -Groep Groupe SNCB, Plus Uitzendkrachten, Screening Media, SELOR, STIB-MIVB, The Minute NV, Tractebel - Engineering, TRASYS, Unsys Consulting, VANBREDA International, Vera Interim, EPSO (recrutement Commission Européenne)

Praktische informatie :

Zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 17.00 uur

Europese Commissie, Berlaymont, Schuman Rotonde, Brussel (Metro Schuman)

Beschikbare werkaanbiedingen en gratis inschrijving op www.jobdays.eu

Contacts en informatie :

* Jimmy Jamar, Europese Commissie, joseph.jamar@ec.europa.eu, 0477 513 233

* Isabella Lenarduzzi, isabella@jobdays.eu, 0486 658 481

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel