Ingezonden persbericht

()

()
PERSBERICHT

Den Haag, 21 september 2009

Haagse politici hand in hand in levensgroot vredesteken
Record aantal vredestekens in Nederland op 21 september

Kamerleden van diverse politieke partijen hebben, samen met vrijwilligers en omstanders, een levensgroot vredesteken gevormd op Het Plein in Den Haag in het kader van de Internationale Dag van de Vrede. Met deze actie wil War Child het allesbepalende belang van vrede wereldwijd benadrukken. Niet alleen in Den Haag werd een peaceteken gemaakt. Op tientallen plekken in Nederland vormen mensen vandaag een record aantal vredestekens. Foto's en filmpjes zijn te vinden op een speciale Googlemap: www.warchild.nl/21september.

Mark Vogt, War Child-directeur, benadrukte tijdens de actie hoe belangrijk het blijft om stil te staan bij vrede: "Kinderen hebben het recht om zich vrij van angst en geweld te ontwikkelen. War Child werkt elke dag met kinderen voor wie vrede helaas niet vanzelfsprekend is. Ondanks alle verschrikkingen die zij hebben meegemaakt, hebben deze kinderen een enorme veerkracht. Met een beetje hulp kunnen zij weer bijdragen aan een vreedzame toekomst voor zichzelf en voor anderen."
Politici van diverse politieke partijen, onder wie Arend Jan Boekestijn (VVD), Kees Vendrik en Ineke van Gent (GroenLinks), Kathleen Ferrier en Hein Pieper (CDA), Angelien Eijsink (PvdA) en Arda Gerkens (SP), ondersteunden de actie van harte en stonden hand in hand met elkaar in het vredesteken. "Door sámen op deze dag een vredesteken te vormen, overstijgen we persoonlijke of politieke meningsverschillen en benadrukken we het allesbepalende belang van vrede, ongeacht je standpunt," aldus Mark Vogt. Nog altijd zijn miljoenen kinderen slachtoffer van oorlogsgeweld. Hoewel er vorig jaar zeven gewapende conflicten werden beëindigd, zijn er nog steeds 35 actieve, gewapende conflicten wereldwijd. War Child vindt dat kinderen niet thuis horen in oorlog. Daarom vraagt War Child op de Internationale Dag van de Vrede aandacht voor die kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om in vrede te leven.

Heel Nederland
Naast het levensgrote vredesteken in Den Haag vormen in héél Nederland mensen op diverse plekken samen hun eigen vredestekens. Van Texel tot Limburg, van Zeeland tot Groningen. Inmiddels is een record aantal van 58 peacetekens aangemeld: www.warchild.nl/21september. Deelnemers kunnen een foto van hun vredesteken op de website van War Child zetten. Door de situatie van oorlogskinderen letterlijk op de kaart te zetten, zorgen we ervoor dat ze niet vergeten worden.

Activiteiten in (voormalige) conflictgebieden
Tegelijkertijd met alle activiteiten in Nederland doen ook kinderen uit de programma's van War Child in Afghanistan, Soedan, Sierra Leone en Oeganda doen mee met activiteiten op 21 september. Met peacetekens, vredesmarsen en radioshows willen kinderen ouders, docenten en beleidsmakers bewust maken van problemen die zij hebben.

De Internationale Dag van de Vrede
Eén dag staakt-het-vuren, één dag zonder geweld. De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Alle lidstaten worden opgeroepen op deze dag een wereldwijd staakt-het-vuren na te leven. Ook worden zoveel mogelijk mensen opgeroepen om op deze dag in actie te komen en het belang van vrede te benadrukken. Als uiting van solidariteit voor iedereen die niet in vrede leeft en om de vrede die we hebben te vieren.

---

Noot voor de redactie (