Ingezonden persbericht

Europalia China in het Zuiderpershuis

Internationaal cultuurfestival met China in de kijker
oktober-november 2009

Europalia is het belangrijkste internationale cultuurfestival van het jaar. Dit prestigieuze festival gaat door in tal van culturele instellingen in binnen- en buitenland en combineert beeldende kunst, muziek, theater, film, dans en literatuur. De editie 2009 staat volledig in het teken van een van de meest fascinerende landen ter wereld: China. In het WCC Zuiderpershuis belichten we enkele aspecten van de rijke Chinese cultuur met twee concerten, een literaire lezing en een Filosofisch Salon.
- 10/10/09: Dong Grand Song + Xinjiang Dolan Muqam Arts Ensemble (muziek)
- 18/10/09: Hanggai Band (muziek)
- 15/11/09: Filosofisch Salon
- 15/11/09: Wang Anyi (literatuur)

Dong Grand Song + Xinjiang Dolan Muqam Arts Ensemble
Vrouwelijke Chinese polyfonie en soefi van de Oejgoeren
za 10/10/09 - 20u30
15 euro vvk / 18 euro kassa

De Dong-gemeenschappen, een etnische minderheid in China, staan bekend om hun rijke repertoire aan liederen met gracieuze melodieën en een diepe, rake tekst. Deze polyfone liederen worden dikwijls gezongen door een familiekoor waarbij vrouwen en mannen tegen elkaar op zingen. De stemmen van de Dong Grand Song vullen elkaar uiterst harmonieus aan.

Het Xinjiang Dolan Muqam Arts Ensemble, afkomstig uit de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang, bestaat uit zes muzikanten en vier dansers. Dolan is de naam van een Oejgoerse bevolkingsgroep, muqam verwijst naar een vorm van klassieke muziek. Het ensemble brengt 'dolan muqam', nauw verbonden met soefi-muziek en gekenmerkt door hoge tonen en feestelijke, opzwepende zang en dans.

Hanggai Band
Mongoolse folkrock
zo 18/10/09 - 20u30
12 euro vvk / 15 euro kassa

Hanggai Band voert ons terug naar het oude Mongoolse rijk. Zes jonge rockmuzikanten vonden elkaar in hun passie voor Mongoolse muziek. Ze grijpen terug naar de oudste en meest authentieke vormen uit de Mongoolse traditie. Daar voegen ze met elektrische gitaar en bas enkele rockelementen aan toe. Zo combineert Hanggai Band de eeuwenoude muziek met eigentijdse genres en overstijgt ze de grenzen tussen rock, traditie en underground.

Filosofisch Salon: China
In de voetsporen van Confucius en Tao
zo 15/11/09 - 12u00
12 euro (buffet inclusief)

Villanella en het WCC Zuiderpershuis slaan ook dit najaar weer de handen in elkaar voor de derde editie van de Filosofische Salons. Op zondagmiddag wordt u uitgenodigd op een brunchbuffet met cava. Vervolgens mag u deelnemen aan een geanimeerde discussie tussen filosofen, kenners, kunstenaars en uzelf rond actuele hangijzers. Deze sessie staat volledig in het teken van het Chinese denken van Confucius (Confucianisme) en Lao Tze (Taoïsme). Gastsprekers zijn K.L. Van der Leeuw en Philippe Verbeeck.

Wang Anyi
Literatuur na de Culturele Revolutie
zo 15/11/09 - 16u00
6 euro vvk / 9 euro kassa
I.h.k.v. Europalia China en de 'Shanghai Cultural Week' te Antwerpen

Wang Anyi's vader was lid van de Communistische Partij en werd tijdens de Culturele Revolutie bestempeld als rechts element. Hierdoor kon Anyi op zestienjarige leeftijd niet verder studeren. Zij werd naar het platteland gezonden in de buurt van de Huai-rivier. In haar vroegste literaire werken is haar persoonlijke ervaring in de jaren 1960-1970 de belangrijkste inspiratiebron. De laatste jaren experimenteerde zij met verschillende stijlen en genres. Wang Anyi is momenteel een van de belangrijkste hedendaagse auteurs van China.



Ingezonden persbericht