Maastricht University

Agenda Studium Generale Maastricht


--------------------------
Collegereeks

Eros als drijfveer voor de mens
Wijsgerige opvattingen in de Oudheid

Docent: prof. dr. P. Tummers, em. hoogleraar cultuurwetenschappen, UM
Maandagen 21 en 28 september, 5, 12, 19, 26 oktober Karl Dittrichzaal, Student Service Center, Bonnefantenstraat 2, van 19.00 tot 21.00 uur

'Eros' geldt sinds de oudheid als een van de belangrijkste drijfveren voor de mens. In de oudheid is het wel de vraag of Eros ook voor vrouwen is weggelegd. Meestal wordt vanuit mannelijk perspectief gekeken en wordt Eros beschreven in termen van "agressie"en "willen bezitten" , waarbij het object ervan geslachts-onafhankelijk is. Het aantal wijsgeren dat er in de oudheid een apart traktaat aan wijdt, is gering. In deze reeks worden de voornaamste teksten (in Nederlandse vertaling) besproken.

Allereerst Plato's dialogen Symposium en Phaedrus, waarin hij een eigen, nieuwe richting aan Eros geeft. Uit de 1e en 2e eeuw na Chr. stammen meer populaire verhandelingen van Plutarchus (Amatores) en Lucianus (Eroten), waarin de kwestie besproken wordt of de eros voor "knapen" of die voor vrouwen de voorkeur verdient. Ten slotte komt aan bod de 3e eeuwer Plotinus (Enneaden III 5) die weer teruggrijpt op Plato.

Op www.SG.unimaas.nl meer informatie over deze reeks, over wijze van inschrijven, certificaten en toekomstige collegereeksen.