Gemeente Alkmaar


Nieuwe regels paspoort en de Nederlandse identiteitskaart

Alkmaar, 14 september 2009

---

Vanaf 21 september 2009 worden vingerafdrukken opgenomen in de Nederlandse identiteitskaart (NIK) en het paspoort. Dit vloeit voort uit een verordening van de Europese Unie. De belangrijkste reden om vingerafdrukken in de reisdocumenten op te nemen is het streven fraude met reisdocumenten tegen te gaan. Het gaat hierbij met name om bestrijding van de zogenaamde look-alike fraude, waarbij degene die het reisdocument in bezit heeft zich voordoet als de rechtmatige houder van het document, met wie hij of zij uiterlijke gelijkenissen vertoont.

Bij het aanvragen van een reisdocument worden maximaal vier vingerafdrukken opgenomen. Twee vingerafdrukken worden opgeslagen in de reisdocumentenadministratie en de andere twee komen in de chip in het reisdocument. Reisdocumenten bevatten al sinds augustus 2006 een chip met daarin o.a. de foto, naam, geboortedatum en BSN. Van kinderen onder de 12 jaar worden geen vingerafdrukken opgenomen. Bij het afhalen van het nieuwe reisdocument wordt gecontroleerd of de vingerafdrukken van de aanvrager overeenkomen met die in de chip.

Gemeente gesloten voor aanvraag reisdocumenten
In verband met de aanpassing van de systemen op deze nieuwe techniek is het in dienstencentrum Alkmaar-Noord niet mogelijk om reisdocumenten aan te vragen van vrijdagavond 18 september 17.00 uur tot maandag 21 september 13.00 uur.

Afschaffing kinderbijschrijving paspoort
Kinderen worden vanaf 26 juni 2012 niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouder(s). Daarna moeten alle kinderen die willen reizen een eigen reisdocument hebben. De geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort vervalt ook op deze datum. Het paspoort zelf blijft wel geldig.

Geen gratis NIK meer voor 14-jarigen
De prijs van een NIK voor kinderen tot en met 13 jaar gaat met ingang van 1 juni 2010 omlaag. De gratis NIK voor 14-jarigen bestaat vanaf deze datum niet meer. Aanvragen van een gratis NIK kan tot uiterlijk 31 december 2009.
Laatste wijziging: 14 september 2009