Gemeente Lelystad

Uitreiking jubileumprijs tijdens Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS)

Donderdag 17 september 2009

Op 21 september 2009 vindt de vijfde editie van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) plaats in Lelystad. Ruim 500 middelbare scholieren van 47 scholen hebben hun zelfgemaakte films ingestuurd.

Extra prijs

Dit heeft geleid tot 152 films van maximaal van 15 minuten, die allemaal vertoond en beoordeeld worden op het festival. De gemeente Lelystad looft dit jaar een extra prijs uit ter ere van het jubileum van NFFS.

Film over Lelystad

Wethouder Jop Fackeldey reikt de eenmalige jubileumprijs op de avond van 21 september in theater Agora uit aan de makers van de film met het meest originele scenario. De gemeentelijke jubileumprijs draagt de naam: 'De Lelystad Parenthical' en krijgt vorm in het - onder professionele begeleiding - mogen maken van een film over Lelystad.

'Parenthical'

'Parenthical' is een term uit de filmwereld. In een filmscenario staat niet alleen de tekst geschreven wat een personage zegt, maar vaak staat tussen haakjes ook omschreven wat het personage gelijktijdig doet. Dit is de parenthical. Tekst en parenthical kunnen met elkaar in tegenspraak zijn en geven daarmee verdieping aan een scene. In relatie tot de prijs gaat dan het gezegd op: 'het gaat er niet om wat je zegt, maar wat je doet!', een uitdaging aan de filmmakers - die de jubileumprijs winnen - om werkelijk wat moois van de film over Lelystad te maken.

---