Kinderen met astma spelen zelf in voorlichtingsfilm

17/09/2009 15:45

Astmafonds

Uitleg over medicijngebruik voorkomt ziekenhuisopnames

Kinderen met astma spelen zelf in voorlichtingsfilm

Als kinderen hun medicijn tegen astma verkeerd gebruiken, kunnen ze in het ziekenhuis belanden. Om dat te voorkomen, gaat op maandag 21 september een bijzondere voorlichtingsfilm in première in het Ketelhuis in Amsterdam. Kinderen met astma spelen zelf de hoofdrol.

De film is gemaakt op initiatief van Marja Schavemaker, verpleegkundige bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Met een eerdere film over de kinderafdeling van dit ziekenhuis won zij vorig jaar de LEVV Innovatieprijs. Het prijzengeld stak ze in deze nieuwe film die landelijk zal worden ingezet. De film is mede gefinancierd door het Astma Fonds, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en zorgverzekeraar Agis.

De film is gebaseerd op de praktijk zoals Schavemaker die mee maakt bij kinderen met astma: zij belanden in het ziekenhuis met een astma-aanval, vaak doordat ze hun medicijnen niet goed in nemen. Jaarlijks belanden 4.000 kinderen door astma in het ziekenhuis.

Echte patiëntjes

De film volgt twee astmapatiëntjes: Benicio en Aisha zijn geen acteurs. Ze hebben allebei astma en weten hoe het is om met de ziekte te leven. "Ik neem altijd mijn pufje mee, ik weet precies waar het is", vertelt Benicio (6). "Op school, maar ook op de camping. Als ik dat niet doe en ik krijg het benauwd, dan moet ik veel hoesten. Dat is echt niet leuk."

In de film wordt de astmabehandeling stap voor stap uitgelegd. De film is bovendien gemaakt in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Marokkaans-Arabisch en Berbers. Zo sluit de voorlichting ook goed aan bij allochtone kinderen en hun ouders. De film, van een kwartier, wordt gratis verspreid via internet en zorgverleners.

Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is blij met de film: "Patiëntjes en hun ouders zien voor zich hoe ze met astma om kunnen gaan. Zo voorkom je problemen. Mensen kunnen de film thuis nog eens rustig bekijken en in de film spreken de behandelaars klare taal. En dat in vijf talen. Dat scheelt, voor groepen die je met bijvoorbeeld een folder moeilijk bereikt."

Première

De film, geproduceerd door stichting In4all, wordt bij de première in het Ketelhuis symbolisch overhandigd aan Marcelis Boereboom, directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS. Hij is degene die vorig jaar de LEVV-prijs overhandigde aan Schavemaker en daarmee deze nieuwe film mede mogelijk maakte. De film wordt vertoond in aanwezigheid van alle betrokkenen, inclusief de patiëntjes die de hoofdrol spelen. De film is te vinden via www.astmafonds.nl en www.astmaproject.nl.





http://www.astmafonds.nl