Gemeente Rotterdam

Stadstoezicht informeert de bewoners van Delfshaven over de nieuwe bevoegdheden van de Rotterdamse stadswachten tijdens een voorlichtingscampagne die op maandag 21 september van start gaat

Het wordt lastiger om ongestraft overlast te veroorzaken. De stadswachten in Rotterdam hebben meer bevoegdheden gekregen, zodat zij tal van overtredingen kunnen bekeuren. Eerder dit jaar zijn de nieuwe stadswachten al aan de slag gegaan in Charlois, het Oude Westen en rondom het Centraal Station. Nu zijn ook de stadswachten in de deelgemeente Delfshaven opgeleid en klaar om de overlast te bestrijden. Stadstoezicht informeert de bewoners over de nieuwe bevoegdheden tijdens een voorlichtingscampagne die op maandag 21 september van start gaat.

Bevoegd te bekeuren
Mensen fietsen op de stoep, ze plassen tegen de gevel, gooien rommel op straat, laten de poep van hun hond liggen of vernielen de boel. Steeds meer stadwachten kunnen tegen deze dagelijkse ergernissen optreden en bekeuren. Over twee jaar zijn naar verwachting alle stadswachten opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar en mogen zij ook bekeuringen uitschrijven. Bovendien mogen zij overtreders die zich niet willen identificeren aanhouden als zij een bekeuring krijgen, maar ook als zij willen vluchten of zich agressief gedragen. Na de aanhouding brengt de politie de overtreders naar het politiebureau, waar de stadswacht proces verbaal opmaakt. Ook nieuw is dat stadswachten - in afwachting van de politie en alleen als het echt nodig is - handboeien mogen gebruiken.

Ervaring opgedaan

Het werken met meer bevoegdheden is met succes getest in Charlois. De gemeente heeft daarom vorig jaar besloten deze werkwijze tussen nu en 2011 in te voeren in hele stad. De wijken met de meeste overlast zijn het eerste aan de beurt. Inmiddels zijn stadswachten met nieuwe bevoegdheden actief in Charlois, het Oude Westen en de omgeving van Centraal station. In Delfshaven zijn nu ook stadswachten volledig opgeleid om aan de slag te gaan.

Speciale opleiding

De stadswachten hebben een intensieve training gevolgd. Daarin is veel aandacht besteed aan de soorten overtredingen waarmee zij te maken krijgen, de voorschriften voor het beboeten en het zorgvuldig toepassen van de bevoegdheden. Zij zijn allemaal door de korpsleiding van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Iedere BOA moet zich elke vijf jaar via een examen weer kwalificeren en zelfs ieder jaar om de handboeien te mogen dragen.

Voorlichtingscampagne

De invoering van de nieuwe werkwijze gaat wijk voor wijk. De voorlichting dus ook. Vanaf 21 september krijgen de inwoners van Delfshaven een flyer in de bus met informatie over de nieuwe bevoegdheden van de stadswacht. Een belangrijk onderdeel van deze voorlichtingscampagne is het persoonlijk contact tussen de bewoners en de stadswachten. Daarom gaan stadswachten tijdens de voorlichtingsdagen ook in gesprek met de bewoners. Verder rijden promofietsen en een omroepwagen door de deelgemeente en wordt geadverteerd in huis-aan-huis bladen.

Bron: Communicatie STZ, 18-09-2009