Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

KennisCafé #16: Nooit meer slapen...

21 september 2009 20.00

Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten een actueel onderwerp in het KennisCafé van de Balie in Amsterdam. In september staat het in het teken van slaap. Martijn van Calmthout praat onder andere met onderzoeker Eus van Someren. Vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer zullen de avond extra opluisteren met hun kritische overdenkingen. Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie, KNAW en science center NEMO.

Door de crisis gaat het alleen maar slechter met de nachtrust. Zo geven managers aan dat ze minder slapen om meer te kunnen werken. Werknemers lager op de ladder liggen wakker van een mogelijk ontslag. Maar hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig om nog een beetje naar behoren te kunnen functioneren? Het is bij ons nooit getest, maar ratten gaan dood na een dag of 17 zonder slaap. Over mensen weten we wel dat na een dag of 2 zonder slaap je immuunsysteem er minder zin in heeft. Een verkoudheid- of griepvirus is dan zo opgelopen.

Het KennisCafé van september richt haar onderzoekende blik op slaap. Martijn van Calmthout praat onder andere met neurowetenschapper Eus van Someren (NIN), met onderzoeker naar tijdsbesteding Andries van den Broek (SCP), met Ben Jansen van Déhora Consultancy Group en met huisarts Margreet Fraanje.

KennisCafé is gratis, reserveren is verplicht.
laatst gewijzigd op 17 september 2009