Gemeente IJsselstein


De Opstap wint wisselbokaal `Groene Voetstappen'

Datum: maandag 21 september 2009
Leerlingen van De Opstap groep 7A en 8B verzamelden de meeste `Groene Voetstappen' door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan.

Voor elke heen- en terugreis die een leerling lopend, fietsend of steppend aflegde, konden zij een Groene Voetstapsticker in een stickerboekje plakken.
Door er ook nog een wedstrijd van te maken, kon de actie, onder de acht deelnemende scholen, op veel enthousiasme rekenen en werd het een spannende nek aan nek race. Wethouder Lappee, portefeuillehouder Mobiliteit overhandigde de kinderen van De Opstap vrijdag 18 september de felbegeerde wisselbeker.
De actie stond in het teken van `De Week van de Vooruitgang' waarin aandacht werd gevraagd voor duurzame mobiliteit. Het doel van de actie `Groene Voetstappen' is om kinderen en ouders bewust te maken dat te voet, per fiets of step naar school gezonder, schoner en veiliger is dan de auto, én ook beter is voor het klimaat.
De groep die de meeste Groene Voetstappen heeft verzameld is de school waar gemiddeld de minste auto's op het parkeerterrein stonden. Zij sleepte de wisselbeker in de wacht. Om er voor te zorgen dat het een eerlijke wedstrijd werd, heeft de gemeente spelregels opgesteld. Aan het einde van de actie is door de gemeente een berekening uitgevoerd, en bleek dat maar liefst vier van de acht scholen een groep hadden die een score van 100% hadden gehaald. Naast De Opstap zijn dat:
- De Torenuil: groep 7A, 7B, 8A en 8B

- Nicolaasschool: groep 7

- PCBS De Brug, locatie Polderheem: groep 8 De gemiddelde score van alle groepen tezamen lag heel dicht bij elkaar. Uiteindelijk heeft De Opstap dus gewonnen, en prijkt daar binnenkort een mooie Groene Voetstappen certificaat aan de muur. Uit de enthousiaste reacties en de vele verzamelde stickers heeft eigenlijk elke deelnemende school een certificaat verdiend. Zo is er het verhaal van De Tandem waar de juffen elke dag even met de kinderen gepraat hebben en opdrachten in het stickerboekje hebben besproken. Een juf vroeg wie er wat van de natuur had meegenomen een paar kinderen lieten trots de bloemen zien die ze hadden geplukt. De kleuter stak zijn vinger op en zei: Maar we moeten toch juist de natuur beschermen, dan moeten we toch geen bloemen plukken! Had hij de boodschap even goed begrepen! Andere kinderen hebben weer een verhaal over duurzaamheid geschreven. Verschillende leerkrachten hebben ook het duurzaamheidverhaal van Sjoerd Kuijper voorgelezen. Volgens Anne Verburg is het doel bereikt en waren er veel parkeerplekken over! De kinderen krijgen maandag van De Tandem een certificaat als bewijs van deelname aan de Groene Voetstappen, met de mededeling dat we nèt niet hebben gewonnen, maar dat iedereen wel heel goed zijn best heeft gedaan en dat we hopen dat iedereen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school blijft komen.
Hopelijk heeft deze het gevolg dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen en zoveel mogelijk hun kinderen te voet of fietsend naar school brengen. Daarom blijft deze Groene Voetstappen actie elk jaar terugkomen, en mogen de groepen volgend jaar weer om de wisselbeker gaan strijden.