Inzet co-patiënt kan zorg fors verbeteren

21/09/2009 09:00

ZoBeter

HEUSDEN, 21 september Het inzetten van co-patiënten in ziekenhuizen en andere zorginstellingen kan de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland fors verbeteren. Deze speciaal opgeleide verpleegkundigen en studenten medicijnen lopen met toestemming van de patiënt de gehele of gedeeltelijke behandeling mee en vormen tijdelijk de ogen en oren van patiënten. Ze zorgen voor betere communicatie tussen patiënt en behandelaar, houden de behandeling in de gaten en signaleren verbeterpunten.

Op die manier ontstaat meer betrokkenheid van zorgverleners bij patiënten, communiceren ze beter met elkaar en voorkomt een betere evaluatie toekomstige fouten of nare ervaringen. Uiteindelijk verbetert de totale kwaliteit van de zorg, zo stelt het nieuwe zorgcommunicatiebureau ZoBeter uit Heusden. Oprichter Etienne Tiessen verkocht in 1998 zijn communicatiebureau toen zijn vrouw ernstig ziek werd en fungeerde tien jaar lang zelf als haar co-patiënt. Vanuit die ervaring heeft hij ZoBeter opgezet om zorginstellingen te kunnen adviseren over kwaliteitsverbetering.

Hij benadrukt in zijn aanpak het menselijk aspect. Niet alleen artsen en zorgverleners kunnen daarin nog veel verbeteren, ook patiënten kunnen met een andere houding hun eigen behandeling versnellen en verbeteren. ,,Als de arts zich kan verplaatsen in de patiënt en de patiënt zich kan verplaatsen in de arts hebben we al veel bereikt", legt Tiessen uit. Zo blijkt uit tevredenheidsonderzoeken dat patiënten vooral letten op hoe ze als mens zijn behandeld, meer nog dan op de manier waarop hun ziekte is behandeld. Door zichzelf beter te informeren, gesprekken met artsen voor te bereiden, duidelijker te communiceren en waakzaam te zijn, kunnen patiënten de kwaliteit van hun eigen behandeling verbeteren, zo weet Tiessen uit ervaring.

Veel ziekenhuizen zouden volgens hem hoger in de AD Ziekenhuis Top 100 kunnen komen door het inzetten van co-patiënten. ,,In de recente Top 100 scoorden diverse ziekenhuizen bijvoorbeeld lager omdat ze te weinig oog hebben voor doorligwonden. Mij is dat ook één keer overkomen met mijn vrouw en sindsdien heb ik daar steeds op gelet", stelt hij.

ZoBeter selecteert deze mensen uit studenten medicijnen en verpleegkundigen die affiniteit met het vak hebben en betrokken zijn bij mensen. Vervolgens worden ze getraind om zich steeds bewust te zijn van de situatie van de patiënt, diens behandeling te toetsen en te zorgen voor heldere communicatie met de behandelaars. Zo leren ze tegelijkertijd een meer bewogen grondhouding aan die essentieel is voor hun latere functioneren als zorgverlener. ZoBeter is bezig zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en overheid te benaderen pilots te subsidiëren.

Volgens Tiessen zou een ziekenhuis bijvoorbeeld tien co-patiënten gedurende dertig dagen aan geselecteerde patiënten kunnen koppelen. Diverse zorgverleners zijn nu al lovend over deze aanpak. ,,Uw rol als 'co-patiënt' was uniek: u was er altijd bij, zag vanuit uw perceptie wat er moest gebeuren en attendeerde de zorgverleners op onvolkomenheden en afspraken. U deed dat op een manier die niet als bemoeizuchtig en betweterig overkwam. Het nut van uw 'co-patiënt' rol was ondersteunend en betrokken naar de patiënt in kwestie en de hulpverlener", laat neurochirurg professor Dr. J.J. van Overbeeke in een testimonial weten.

Voor meer informatie: www.zobeter.nl/copatient.html





http://www.zobeter.nl