Gemeente Veenendaal


Evaluatie wijkavonden 2009

Inwoners geven hun woonomgeving gemiddeld het rapportcijfer 7,5. Dat blijkt uit de evaluatie van de elf wijkavonden, waarop bewoners met het college van B&W konden praten over hun ervaringen in hun leefomgeving.

Â
Wijkavonden

In het najaar van 2008 ontvingen alle inwoners van onze gemeente een uitnodiging om tijdens de wijkavonden met

het college van gedachten te wisselen over de Veenendaalse leefomgeving. Wat zijn uw ervaringen en welke aanbevelingen kunt u doen om de leefomgeving nog veiliger en leefbaarder te maken? Dat wilde het college graag weten.

Â

De gemeente verstuurde ruim 25.000 uitnodigingen, waarvan er ongeveer 1000 (4%) ingevuld retour zijn gezonden. Hierop konden inwoners aangeven over welke onderwerpen ze op de wijkavonden wilde praten. De top drie van aangegeven aandachtspunten waren het verkeer, met de nadruk op parkeren en snelheid, onderhoud van het gemeentelijke groen en hondenoverlast. Ruim 500 mensen hebben ook daadwerkelijk één van de elf avonden

bezocht.

Uitgevoerde acties

Op een groot aantal verzoeken is direct actie ondernomen. Zo zijn verschillende wegsituaties aangepakt. Bijvoorbeeld door het plaatsen van paaltjes of het opnieuw aanbrengen van wegbelijning. De politie heeft een aantal handhaafacties uitgevoerd, zoals snelheidsmetingen en controles op verkeerd geparkeerd staande voertuigen. Aan een aantal scholen heeft de gemeente gevraagd om hun leerlingen te wijzen op de verkeersgedragsregels en op het schoonhouden van de omgeving op weg naar school. Naar aanleiding van klachten over te hard rijden in de Beatrixstraat wordt onderzocht of deze is ingericht als 30 kilometerzone en worden snelheidsmetingen verricht. Indien nodig worden structurele maatregelen genomen. Lossende vrachtwagens op de Hoornzwaluw veroorzaken zodanige overlast dat besloten is dit weggedeelte te gaan reconstrueren. Dit zal in 2010 worden uitgevoerd.

Â

De gemeentelijke controleurs gaan specifieker letten op de verplichting voor hondenbezitters om de uitwerpselen van hun dier op te ruimen. De mogelijkheid om dit via het opleggen van een boete te kunnen handhaven is in de eerder dit jaar vastgestelde Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal (APV Veenendaal) opgenomen. Jongerenwerkers hebben nieuwe contacten gelegd om de jeugdoverlast die op een aantal plekken terug te brengen. Daarnaast is op de wijkavonden veel aandacht besteed aan het gegeven dat ook jongeren een plek in hun woonomgeving verdienen, mits ze deze niet misbruiken.

Voor een aantal verbeteringen is meer tijd nodig, deze worden de komende periode opgepakt en uitgevoerd.

Â