Eneco

Eneco op koers


- Omzet energie stijgt met 10% naar EUR 2,7 miljard
- Bedrijfsresultaat EUR 205 miljoen, nettoresultaat EUR 136 miljoen
- Groei duurzaam productievermogen 13%

- Groei aantal Ecostroom-klanten 15%

- Evelop, Ecofys en Ecostream van Econcern overgenomen

Rotterdam, 21 september 2009 - Eneco Holding N.V. realiseert over het eerste halfjaar van 2009 een nettoresultaat van EUR 136 miljoen. Dit betekent een lichte daling met EUR 7 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.
"Wij zijn gezien de economische omstandigheden, de organisatieveranderingen die Eneco, Stedin en Joulz doormaken en ons ambitieuze investeringsprogramma tevreden met dit resultaat", aldus Jeroen de Haas, voorzitter Raad van Bestuur Eneco Holding N.V. "Wij handhaven onze positie in de markt. Onze commerciële activiteiten en onze duurzame initiatieven renderen volgens verwachting, zowel in handel als in productie."

Het geconsolideerde bedrijfsresultaat komt uit op EUR 205 miljoen, een daling van 8% ten opzichte van 2008. De vergelijkende cijfers van het eerste halfjaar 2008 zijn hierbij aangepast voor de wijziging van de waarderingsmethode van de gereguleerde netwerken per 1 januari 2008 (conform jaarrekening 2008). Het energiebedrijf Eneco realiseert een bedrijfsresultaat van EUR 127 miljoen, een stijging van EUR 7 miljoen. Joulz (aanleg en onderhoud van energie infrastructuren) verbetert het bedrijfsresultaat met EUR 3 miljoen tot EUR 5 miljoen. Het resultaat van netbeheerder Stedin verslechtert met EUR 47 miljoen en komt uit op EUR 92 miljoen. Dit komt enerzijds door lagere transporttarieven, anderzijds door incidentele kosten voor de afkoop van lease-and-leaseback transacties en voor de invoering van nieuwe wettelijke kaders zoals het leveranciersmodel en het capaciteitstarief.

De bruto marge en overige opbrengsten stegen met EUR 41 miljoen tot EUR 829 miljoen. Deze stijging is direct gerelateerd aan de hogere energie omzet. De toename van de bedrijfskosten is het gevolg van enerzijds de groei van het aantal medewerkers bij het Energiebedrijf en bij Stedin, anderzijds van ontwikkelingskosten van nieuwe informatiesystemen, incidentele afkoop van cross border leases en hogere advieskosten.

De slechtere economische omstandigheden zorgen voor een hogere voorziening voor dubieuze debiteuren waardoor de post overige bedrijfskosten een toename laat zien. Door een andere boekhoudkundige verwerking daalt de omvang van de geactiveerde productie eigen bedrijf met EUR 14 miljoen.

Per saldo nemen de financiële lasten toe van EUR 30 miljoen naar EUR 39 miljoen door een grotere balansfinanciering mede onder invloed van de volatiliteit van de energiemarkten en een toegenomen werkkapitaal. Mede door een incidentele bate inzake voorafgaande jaren daalt de post belastingen met EUR 15 miljoen in vergelijking met de eerste helft van 2008.
Het nettoresultaat van EUR 136 miljoen in het eerste halfjaar 2009 betekent een lichte daling van EUR 7 miljoen (-5%) ten opzichte van 2008.

In juni nam Eneco de activiteiten Evelop, Ecofys en Ecostream van Econcern over. Deze leveren een goede bijdrage aan de transitie die Eneco doormaakt naar een volledig duurzame energieonderneming en versterken onze positie op de Noordwest Europese markt.

In mei werd gestart met de bouw van de Enecogen gascentrale op de Maasvlakte. Als partner in het project treedt het Deense bedrijf DONG Energy op. Beide partijen participeren voor 50% in zowel de realisatie als de exploitatie van de milieuvriendelijke gascentrale. De centrale, die in 2011 in bedrijf komt, krijgt een capaciteit van 870 MegaWatt, genoeg om 2 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. De Enecogen gascentrale zal worden voorzien van een (DeNOx)installatie om stikstofoxiden (NOx) af te vangen, waardoor dit een van de schoonste gascentrales in het land wordt. Ook werd begonnen met de aanleg van gasopslaginstallaties in Epe (Duitsland). Met de flexibel op- en afregelbare gascentrale en de gasopslag kan Eneco de volatiele elektriciteitsproductie uit haar windparken balanceren.

De productiecapaciteit uit windturbines is ten opzichte van het eerste halfjaar 2008 gegroeid. Het betreft projecten in Nederland en België. De groei in elektriciteitsproductie van het totale duurzame portfolio (wind, biomassa, zon en hydro) bedraagt 13%. Eneco kan momenteel ruim 260.000 huishoudens van groene stroom uit eigen bronnen (wind, zon) voorzien. Rekening houdend met stroomafnamecontracten met onafhankelijke producenten van windenergie kan Eneco reeds 750.000 huishoudens duurzaam opgewekte elektriciteit leveren. De overname van Evelop, Ecofys en Ecostream draagt bij aan de strategische ambities om in 2012 20% van de geleverde energie duurzaam te produceren, oplopend naar 100% in 2030.

Energiebedrijf Eneco

De omzet energielevering elektriciteit, gas en warmte van het Energiebedrijf is ten opzichte van het eerste halfjaar 2008 gestegen met 14% tot EUR 2.280 miljoen, vooral door het na-ijl effect van de hogere retail energieprijzen in de 2e helft van 2008.

Het afgezette volume gas steeg in het eerste halfjaar als gevolg van de koudere winter (13% meer graaddagen) evenals de warmteverkoop. De hoeveelheid verkochte elektriciteit lag lager dan in de vorige periode (- 7%). Deze afname doet zich vooral voor in het zakelijke segment, waar de gevolgen van de economische omstandigheden voelbaar beginnen te worden.

De brutomarge energielevering is gestegen met EUR 64 miljoen ten opzichte van vergelijkbare periode vorig jaar en kwam uit op EUR 296 miljoen. Verbeterde handelsresultaten hebben een positieve invloed op het totaalresultaat.

De retailmarkt werd in de eerste helft van 2009 gekenmerkt door hevige concurrentie. Dankzij gerichte marketingacties kon het marktaandeel van Eneco worden gestabiliseerd. Bovendien draagt de duurzame strategie van Eneco ertoe bij dat het aantal Ecostroom-klanten in de eerste helft van 2009 met circa 15% toenam.

De impact van de recessie op de zakelijke markt in Nederland heeft dit eerste halfjaar nog niet geleid tot een sterke stijging van faillissementen onder Eneco's klanten. Energiebedrijf Eneco verwacht wel neerwaartse effecten (achterblijvende energievolumes en mogelijk meer faillissementen) te zien in de tweede helft van het jaar. De afname van elektriciteit door zakelijke klanten in België bleef in het eerste half jaar achter bij de gecontracteerde volumes.

In de eerste helft van 2009 is in het Energiebedrijf EUR 98 miljoen geïnvesteerd in materiële vaste activa. Hiervan is EUR 26 miljoen besteed aan de realisatie van de Enecogen energiecentrale op de Maasvlakte, en EUR 27 miljoen aan de ontwikkeling van een ondergrondse gasopslag in het Duitse Epe. Met de flexibel op- en afregelbare gascentrale en de gasopslag kan Eneco de volatiele elektriciteitsproductie uit haar windparken balanceren.

Joulz

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden realiseert Joulz toch een beperkte groei in de (commerciële) omzet. Joulz sloot in het eerste halfjaar vijf contracten voor grote projecten bij verschillende externe opdrachtgevers.
De verbeterde winstgevendheid is gerealiseerd door veel aandacht te besteden aan het verlagen van de indirecte kosten. Joulz stuurt vooral op het terugdringen van de inleenkosten, het behoudend invullen van openstaande vacatures en het terugdringen van facilitaire kosten.

Stedin

De totale omzet van Stedin uit distributie van elektriciteit en gas en meteractiviteiten is met EUR 18 miljoen afgenomen tot EUR 473 miljoen. Naast de lagere transporttarieven is daarbij een belangrijke factor dat de bedrijfskosten zijn gestegen met EUR 29 miljoen ten opzichte van vorig jaar door de incidentele effecten van de afkoop van lease-and-leaseback transacties en de invoering van nieuwe wettelijke kaders.

Werkkapitaal en financiering

Op het niveau van de Eneco Groep is ten opzichte van 30 juni 2008 het werkkapitaal (exclusief liquide middelen) met ongeveer EUR 200 miljoen toegenomen. De sterke volatiliteit van de energieprijzen is hier mede debet aan.
De rentedragende schulden per 30 juni 2009 bedragen EUR 2,0 miljard tegenover EUR 1,8 miljard een jaar eerder. Eneco heeft in het eerste halfjaar van 2009 voor een totaalbedrag van EUR 0,4 miljard aan nieuwe lange financiering aangetrokken. De solvabiliteit (Eigen vermogen / Totaal vermogen) ultimo juni 2009 bedraagt 52%. Dat is gelijk aan de stand ultimo 2008 en 4% boven de stand per 30 juni 2008.

Vooruitzichten

Eneco verwacht dat in de tweede helft van het jaar de gevolgen van de economische recessie in prijs- en volume-effecten sterker aanwezig zullen zijn. Door de onzekerheid in deze huidige markt en het lopende proces van splitsing doet Eneco geen uitspraak over de resultaten in de tweede helft van 2009.


Bron: Eneco