Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA Den Haag www.minocw.nl

Onze referentie HO&S/BL/154677

Datum 18 september 2009
Betreft Concept-opdracht commissie toekomstbestendig ho-stelsel

Bij de opening van het academisch jaar bij de Universiteit Twente en later ook bij de opening van het hogeschooljaar bij de Hogeschool Zuyd, heb ik gewezen op signalen dat het Nederlandse stelsel van hoger onderwijs tegen zijn grenzen aanloopt. Ik heb in dat licht aangegeven dat ik een commissie wil installeren die zich zal gaan buigen over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel op de langere termijn.
Middels deze brief informeer ik u nader over de opdracht die ik de commissie wil meegeven en de beoogde samenstelling ervan.

Opdracht commissie
De commissie zal worden gevraagd om, op basis van een vergelijking van het Nederlandse hoger-onderwijsstelsel met toonaangevende hoger-onderwijsstelsels elders in de wereld, een oordeel te geven over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel op de langere termijn. Daarbij wordt het Nederlandse stelsel, en de flexibiliteit en differentiatie van leerwegen die daarbinnen worden gerealiseerd, bezien in het licht van relevante nationale en internationale ontwikkelingen, in het bijzonder de verwachte toename van het aantal studenten en de groeiende diversiteit van de studentenpopulatie. De internationale herkenbaarheid van het stelsel wordt daarbij ook betrokken. De commissie zal uitspraken doen over de lessen die Nederland uit het buitenland kan trekken bij de verdere ontwikkeling van het Nederlandse hoger-onderwijsstelsel. Het advies van de commissie is agenderend. Het zal een belangrijke bouwsteen vormen voor de verdere gedachtevorming over een voor Nederland passend toekomstig stelsel van hoger onderwijs.

Ik ben voornemens de commissie op zeer korte termijn te installeren. Ik heb een kleine commissie voor ogen. Daarbij denk ik aan een onafhankelijk voorzitter en in totaal vier tot zes nationale en internationale experts. Zodra de commissieleden bekend zijn, zal ik die aan u melden.
De commissie zal worden gevraagd om binnen een half jaar, dus uiterlijk in maart of april 2010, haar rapport te presenteren.

a
na 1 van 2 Pagi





Ik hoop dat er in de komende maanden een brede maatschappelijke discussie zal Datum ontstaan over het thema waarover de commissie zich zal buigen. De vraag of ons

huidige stelsel toekomstbestendig is en in welke richting het zich zou moeten Onze referentie ontwikkelen, is een vraag die de aandacht van velen verdient.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Een afschrift van deze brief zal worden gezonden aan: de VSNU, de HBO-raad, PAEPON, het ISO, de LSVb, VNO-NCW en MKB-Nederland

Pagina 2 van 2