Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

20 miljoen voor hersen- en cognitieonderzoek

21 september 2009

Het kabinet heeft een bedrag van 20 miljoen euro toegekend aan het onderzoek naar hersenen en cognitie. Het bedrag, afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES), gaat naar het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie, dat op dit moment in oprichting is. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voert het secretariaat van het bureau.

Het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie (NIHC) heeft als doel een krachtige nationale regie te voeren binnen het onderzoek naar hersenen en cognitie. Het is daarvoor noodzakelijk dat fundamenteel en toegepast neurowetenschappelijk onderzoek en cognitieonderzoek optimaal integreren.

Het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie wordt ondergebracht bij het gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen van NWO. Het gaat om onderzoek naar ondermeer het verbeteren van leermotivatie en school/studieprestaties, preventie en beheersing van antisociaal gedrag, het beter beslissen in stressvolle situaties en het herstelproces van patiënten na hersenletsel. In het NIHC gaat ongeveer 65 miljoen euro om tijdens een periode van 5 jaar. Het NIHC streeft naar uitbreiding van de activiteiten en bijbehorende financiële middelen.

Samenwerking

De FES-aanvraag was een gezamenlijke stap van de ministeries van OCW, VWS, Justitie, Defensie, Binnenlandse Zaken en Jeugd en Gezin. In de aanvraag zijn drie thema's uitgewerkt waarop het NIHC zich zal richten; het 'Gezonde brein', het 'Lerende brein' en het 'Veilige brein'. Deze thema's worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met maatschappelijke partners als onderwijsorganisaties, justitiële instellingen en gezondheidszorg.

..............................

Meer informatie:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* +31 (0)70 3440 713, voorlichting@nwo.nl

laatst gewijzigd op 21 september 2009