Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse editie van de 10e autovrije zondag is succesvol verlopen. In de Maasstad was er volop aandacht voor het milieuvriendelijke alternatief: de fiets. Naar schatting vijftienduizend mensen kwamen naar een zonnige Coolsingel om diverse festiviteiten te bezoeken. En ze lieten de auto staan.

Wethouder Grashoff van Participatie, Cultuur en Milieu onderstreepte bij de opening het belang van minder autos in de binnenstad. De stad wordt er schoon, gezond en gezellig door. Veel bezoekers waren met het openbaar vervoer naar de Coolsingel gekomen. De gratis vervoerbewijzen vanaf de P+R terreinen Prins Alexander, Kralingse Zoom, Capelsebrug en Slinge vonden gretig aftrek.

Fietsknooppunten
De regio Rotterdam greep de autovrije zondag aan voor de lancering van het fietsknooppuntennetwerk. Op diverse plaatsen in de stad en in omliggende gemeenten zijn nieuwe wegwijzers en routepanelen aangebracht. Fietsers kunnen aan de hand daarvan hun eigen route door de stad bepalen, van knooppunt naar knooppunt. Fanatieke fietsers deden mee aan de Happy Bike Ride, een speciaal opgezette tocht van een uur door de stad langs nieuwe fietsknooppunten. Ook de stand van de Happy Bike Ride werd door vele honderden mensen bezocht.

Het fietsknooppuntennetwerk is een internationaal route-netwerk. In de hele Benelux worden op steeds meer plekken deze routepanelen en wegwijzers geplaatst. Ook Rotterdam en gemeenten in de omgeving zijn nu op dit netwerk aangesloten. In de nabije toekomst zullen er nog meer knooppunten worden gerealiseerd en bijbehorende bordjes worden geplaatst.

Coolsingel dicht: schonere lucht
Rotterdam deed met overtuiging mee aan de autovrije zondag, die dit jaar landelijk voor de tiende keer werd georganiseerd. De zondag valt in de Week van de Vooruitgang, waarin op diverse manieren het licht op groen wordt gezet voor duurzame mobiliteit. Het thema voor dit jaar is voor een beter (leef)klimaat. Dat sluit nauw aan op de doelstellingen van Rotterdam, zowel op het gebied van luchtkwaliteit als op het gebied van tegengaan van klimaatverandering.

Volop sportiviteit
Nu er op de Coolsingel geen autos reden, was er volop ruimte voor gezellige en sportieve activiteiten. Zo vonden de finales van de YOUR WORLD City Games plaats. Winnaars van de City Games waren CWB (soccer), Anthony Benjamin (dance), dont know (basketbal), Nicks angels (hockey) en Job (art). De Grand Départ Tour de France 2010 verheugde zich in forse belangstelling en veel mensen deden mee aan de recordpoging Clicsen voor Unicef. Op verschillende podia waren spetterende muzikale optredens van onder meer Kathleen (voorheen K3) en Postman.

Bron: Bestuursdienst, 21-09-2009