Gemeente Soest

.

Begroting 2010-2013: Nieuwe bezuinigingen noodzakelijk

21 september

Ook Soest voelt de gevolgen van de recessie. Burgemeester en wethouders zien zich genoodzaakt in de begroting 2010 bezuinigingsvoorstellen te doen met een omvang van EUR 1,1 miljoen. Ook na 2010 zijn er begrotingstekorten. Die zijn nog niet geheel opgevangen.

De oplossing voor deze tekorten moet na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 worden gevonden bij de prioteitenstelling in het raadsprogramma. Tegen die tijd is naar verwachting ook meer duidelijk over de landelijke economische ontwikkeling en de gevolgen daarvan voor Soest.

Stand van zaken na de voorjaarsnota 2009

De voorjaarsnota 2009 schetste geen rooskleurig financieel meerjarenperspectief. In de besluitvorming over de voorjaarsnota zijn stappen gezet om in belangrijke mate het hoofd te bieden aan de tekorten in het meerjarenperspectief.

Daarnaast is in de voorjaarsnota budget gereserveerd om voor de grote projecten Van Weedestraat, Masterplan Soesterberg en Smitsveen het ambitieniveau overeind te houden. Tevens is geld uitgetrokken voor herinrichting van een deel van de wijk De Eng.

Overige wensen voor nieuw beleid in de periode 2010-2013, zoals subsidieverzoeken van maatschappelijke instellingen, heeft het college grotendeels niet kunnen honoreren.

Begroting 2010-2013: nieuwe bezuinigingen noodzakelijk

Na doorrekening van allerlei ontwikkelingen blijkt het financiële beeld voor de periode 2010-2013 verslechterd ten opzichte van de voorjaarsnota. Belangrijk daarbij zijn autonome oorzaken waar de gemeente geen invloed op heeft, zoals toenemende lasten voor de uitvoering van de wet Werk en Bijstand en kwijtschelding belasting en de onvoorziene stijging van de ABP-pensioenspremies. Met name de toename van het aantal bijstandsuitkeringen baart het college grote zorg.

Ook in Soest worden nu de gevolgen van de recessie gevoeld. Het college van B&W heeft vastgesteld dat aan nieuwe bezuinigingen niet valt te ontkomen. Voor nieuw beleid is nagenoeg geen financiële ruimte en voor Soest is een sobere periode aangebroken.

Rekening houdend met de door de raad op 2 juli 2009 meegegeven uitgangspunten en de door de provinciale toezichthouder verstrekte richtlijnen is bepaald voor welke omvang en in welk tempo bezuinigingen moeten worden gerealiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat in de begroting 2010 bezuinigingsvoorstellen met een omvang van EUR
1,1 miljoen worden opgevoerd.

Gelet op de toenemende begrotingstekorten in de jaren na 2010 wordt aan de raad voorgesteld na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 een fundamentele discussie over bestaand en nieuw beleid te voeren waarbij ambities en middelen opnieuw op elkaar worden afgestemd.

Behandeling in gemeenteraad

Op donderdag 8 oktober 2009 bespreekt de gemeenteraad de meerjarenbegroting 2010-2013 in De Ronde (beschouwingen). De slotbehandeling in de Soester gemeenteraad is op donderdag 5 november 2009 voorzien.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader

Begroting 2010-2013