Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


21-09-2009
Fresh Corridor op tweede plaats in Vers Top 100

Tijdens de officiële opening van vakbeurs Fresh Rotterdam is het project Fresh Corridor onderscheiden met een tweede plaats in de VersTop 100.

Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta, nam namens het Projectbestuur Fresh Corridor de prijs in ontvangst van Niels Dijkman van ABN Amro, voorzitter van de jury van de VersTop 100.

De kern van Fresh Corridor is verhuizing van de Merwehaven naar het Rotterdamse Waal-Eemhavengebied en herinrichting van Freshport (fruit, groente en andere versproducten). De nieuwe Freshport is een multimodaal logistiek knooppunt en biedt mogelijkheden voor spoor, shortsea vanuit Zuid-Europa, koelschepen uit productiegebieden op het zuidelijk halfrond en binnenvaartverbindingen met de Maasvlakte. Freshport wordt ontwikkeld als logistiek bedrijvencluster in nauwe samenwerking met de handelsgebieden Barendrecht, Westland, Bleiswijk, Fruitpact Betuwe en Venlo.
Onder leiding van Herman de Knijf, algemeen directeur Seabrex, is een ontwerp opgesteld voor de nieuwe Freshport met functies voor containeroverslag, palletopslag en groupage. Het overleg met het Havenbedrijf Rotterdam over ruimtelijke inpassing is in een vergevorderd stadium, met als doel in de loop van 2012 de eerste fase in gebruik te kunnen nemen. De komende tijd worden besluiten verwacht voor de start van voorbereidende activiteiten in het najaar van 2009.

Testvaarten
Met de toepassing van binnenvaart binnen het Rotterdams havengebied komt Fresh Corridor echt op stoom. Onlangs heeft een aantal testvaarten plaatsgevonden van containeroverslagbedrijf ECT via Seabrex naar de Merwehaven. De eerste containers met importproduct van importeur Jin Jin (Best Fresh Group) zijn vanaf de Maasvlakte via de binnenvaartterminal Wanssum verladen naar Freshpark Venlo. Een andere positieve ontwikkeling is de eerste verscheping van fruit tussen de Maasvlakte en Ridderhaven in opdracht van een aantal handelsbedrijven in Barendrecht en Ridderkerk, onder leiding van Rein Osinga, voorzitter van Freshworld Barendrecht.
Het komende halfjaar worden effecten van containerisatie en daarmee samenhangende ruimtelijk/logistieke veranderingen in kaart gebracht voor de handelsgebieden in het Westland, Barendrecht, Bleiswijk en Fruitpact Betuwe. Begin 2010 zal daarover worden gerapporteerd, zodat vereiste maatregelen verder kunnen worden uitgewerkt. Een van de bewegingen (Fresh Corridor 10) is de ontwikkeling van geïntegreerde order- en betalingsystemen door Erasmus Universiteit en geïntegreerde informatiesystemen met de overheid voor inspectie van onder andere, douane, Plantenziektenkundige Dienst etc in samenspraak met het ministerie van LNV.

Aanleiding
Fresh Corridor is medio 2008 van start gegaan op initiatief van Frugi Venta. Aanleiding was de snelle containerisatie van importstromen voor overzees fruit, de opkomst van shortsea vanuit Zuid-Europa en de behoefte aan toepassing van binnenvaart voor vervoer binnen het havengebied en met achterlandlocaties. Het Projectbestuur wordt gevormd en gesubsidieerd door leidende partijen uit de verssector, zoals Havenbedrijf Rotterdam en Provincie Zuid-Holland. Fresh Corridor is een project in het kader van Pieken in de Delta, van het ministerie van EZ. Het officiële startsein voor Fresh Corridor is in februari 2009 gegeven door Minister Gerda Verburg van LNV.

Frugi Venta organiseert het komende halfjaar een roadshow voor geïnteresseerde bedrijven op de handelsterreinen om betrokkenen te informeren over de mogelijkheden van Fresh Corridor en bedrijven te interesseren voor deelname hieraan.