Gemeente Elburg

ouders met een autistisch beperkt kind groot succes

180909 Eerste lotgenotenavond ouders met een autistisch beperkt kind groot succes

Persbericht

Elburg, 18 september 2009

Eerste lotgenotenavond ouders met een autistisch beperkt kind groot succes

Moeders, vaders en mensen uit het werkveld. Zij vormden op maandagavond 7 september een veertig koppig gezelschap in `t Huiken in Elburg. Doel van hun samenkomst was te praten over dat wat ze met elkaar gemeen hebben: de zorg voor kinderen met een autistische beperking. Initiatiefnemers MEE Veluwe, Stichting Balans, Gemeente Elburg en uitvoerder van het gemeentelijke welzijnsbeleid Stichting WIEL waren ook aanwezig.

Omdat de ene beperking in het Autistisch Spectrum de andere niet is en omdat elk kind uniek is, komen de ouders in de opvoeding veel uitdagingen tegen. Eerder al gaf een groep ouders aan, dat ze daarom graag met lotgenoten wilde praten om elkaar te kunnen steunen door een luisterend oor te bieden en tips uit te wisselen.

Hieraan is nu gehoor gegeven door de Gemeente Elburg. Dit jaar nog worden in totaal vijf bijeenkomsten gehouden onder begeleiding van deskundigen Hettie van den Bor van MEE Veluwe en Nelleke Brocken van Stichting Balans. De avond in september was de eerste in deze reeks. "De opkomst was overweldigend. Er waren veel mensen op de uitnodiging afgekomen. Ze hadden kinderen met zeer verschillende soorten beperkingen", aldus Hettie van den Bor.

Zo waren er ouders met kinderen met ADHD en opvoeders met kinderen die gediagnosticeerd zijn met PDD-NOS. Maar ook vaders en moeders van kinderen met zwaardere vormen van autisme waren aanwezig. "Bovendien liep de leeftijd uiteen van kinderen van 2 tot boven de 25 jaar. Ook dit is prettig, omdat je iets van elkaar kunt opsteken. Zo benadrukten de mensen met een ouder kind bijvoorbeeld, dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het zoeken van sociale activiteiten voor je kind om zo te wennen aan het omgaan met anderen", vertelt Jan Willem Koopman van Stichting WIEL.

Onderverdeling naar soort beperking

"Naast ouders waren er ook mensen uit het werkveld aanwezig die belangstelling hadden voor de doelgroep en ervaringen wilden delen", vertelt Hettie van den Bor van MEE Veluwe. De grote van de groep en de diversiteit van de beperkingen zorgden wel voor de vraag: hoe nu verder. "De groep is nu te groot om in zijn geheel uit te nodigen. Het zou dan te onpersoonlijk worden. Daarom hebben we min of meer afgesproken, dat we een onderverdeling gaan maken naar de soort beperking. We houden echter een slag om de arm, omdat we nog niet weten wie ook de volgende keer weer komen", legt mevrouw Van den Bor het vervolgtraject uit.

Aanmelden voor bijeenkomst 5 oktober

Die volgende keer is op 5 oktober. Deelnemers aan de lotgenotenavond, die van 19.30 uur tot 21.30 uur plaatsvindt in `t Huiken, moeten zich vooraf even aanmelden. Dit kan via hettie.vandenbor@meeveluwe.nl of via lammie.post@elburg.nl. Mevrouw Post, werkzaam bij de gemeente Elburg, is ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0525-688796.

Meer informatie

Ouders en mensen uit het werkveld die inhoudelijke vragen hebben over de lotgenotencontactgroep kunnen deze stellen aan Hettie van den Bor via hettie.vandenbor@meeveluwe.nl of aan Gert Gerritsen van de gemeente Elburg via gert.gerritsen@elburg.nl.

laatst gewijzigd: 21-09-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: 180909 Eerste lotgenotenavond ouders met een autistisch beperkt kind groot succes |