Gemeente Elburg

gemeenteraad, onderzoek gezamenlijke rekenkamercommissies afgerond

210909 `Grip op grondbeleid door gemeenteraad', onderzoek gezamenlijke rekenkamercommissies afgerond

De rekenkamercommissies van de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek hebben onderzoek gedaan naar het grondbeleid in deze gemeenten. De resultaten van dit onderzoek kunnen de gemeenten gebruiken om het beleid en de grondexploitatieproces, alsmede de informatie daarover aan de raad te verbeteren.

Het onderzoek

De gezamenlijke rekenkamercommies hebben het onderzoek laten uitvoeren door het bureau DHV uit Amersfoort. Dit bureau heeft onderzocht of het grondbeleid op een goede wijze is vastgelegd en wordt toegepast in de gemeenten. Tevens is gekeken hoe het zit met de risico's die verbonden zijn aan het grondexploitatie-proces en of er aan het eind van het jaar 2007 voldoende weerstandsvermogen is. Ook heeft het bureau onderzoek gedaan naar de vraag of de gemeenteraden beschikken over de juiste informatie om te kunnen sturen op het grondbeleid.

De bevindingen

Bij alle gemeenten blijkt dat het grondbeleid en het grondexploitatieproces voor de gemeenteraden een ingewikkelde materie vormen, met als gevolg dat de sturing van de gemeenteraden op dit beleid beperkt is. De rekenkamercommissies doen aanbevelingen om hier verbetering in aan te brengen, zodat in de toekomst er ook bij de raden meer grip op het grondbeleid ontstaat. Daarvoor is ook een minder terughoudende opstelling van de raden van belang.

De kwaliteit en de uitvoering van het grondbeleid wisselen van gemeente tot gemeente, maar zijn in het licht van de opgaven waarvoor men staat min of meer in orde. In alle vier gemeenten zijn op onderdelen verbeteringen mogelijk, zoals het inzicht in de financiële risico's van grondexploitaties. Dat klemt te meer als daar in het grondbedrijf geen financiële reserves tegen overstaan. Dat laatste probleem speelt - in het onderzoeksjaar 2007 - vooral in Oldebroek, waarvan de reserve van het grondbedrijf zwaar negatief was. In zijn reactie onderkent het college dit probleem. Ook in Nunspeet was de stand van die reserve in 2007 lager dan het normbedrag., Drie van de vier gemeenten zijn nog onvoldoende toegerust op de pas ingevoerde nieuwe grondexploitatiewet.

Het rapport is inmiddels aan de betreffende gemeenteraden aangeboden. De raden zullen het per gemeente afzonderlijk agenderen en bespreken.

laatst gewijzigd: 21-09-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: 210909 `Grip op grondbeleid door gemeenteraad', onderzoek gezamenlijke rekenkamercommissies afgerond |