Gemeente Urk

Renovatie riolering
00001.jpg

Vorige week is gestart met de werkzaamheden voor de renovatie van de riolering in De Reede, Grindrug, Steenbank en Zandplaat. De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het verwijderen van de oude gemengde riolering en het terugbrengen van een gescheiden rioolstelsel.

Het bestaande stelsel is her en der plaatselijk dusdanig verzakt dat er onvoldoende berging en afstroming is. Daardoor liep met hevige regenval het riool op sommige plaatsen in de buurt over en kwam het rioolwater op straat te staan. In de nieuwe situatie wordt het hemelwater, wat valt op de bestrating, apart afgevoerd naar het oppervlaktewater, in dit geval naar de sloot langs het Toppad. Hiermee komt er minder water in het vuilwatersysteem en heeft het hoofdpompgemaal meer capaciteit. Huisaansluitingen worden vanaf de perceelsgrens opnieuw aangesloten op het hoofdriool.

De rijbaan wordt voor deze rioleringswerkzaamheden opgebroken. De sleuf waar het nieuwe riool komt te liggen wordt aangevuld met licht ophoogmateriaal om zettingen te vermijden.
In de rijbaan komen nieuwe betonstraatstenen en in de trottoirs nieuwe tegels.
Het ophogen van tuinen is voor rekening van de bewoners, zand en grond worden binnen dit werkgebied door de gemeente hiervoor ter beschikking gesteld.

Het werk wordt door de aannemer in verschillende fasen uitgevoerd. Per fase of werkgebied worden de bewoners van het betreffende gebied geïnformeerd over de werkzaamheden van de aannemer. Voor de bereikbaarheid van woningen binnen het werkgebied van de aannemer worden loopschotten aangebracht. Als alles meezit hoopt de aannemer de werkzaamheden af te ronden in mei 2010, één en ander is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Al met al is het een flinke klus met daarbij de nodige overlast, maar als het gereed is, is het een behoorlijke verbetering voor een deel van het dorp.