Kroon op het werk

Beroepsvereniging van MantelZorgMakelaars

Tip van de Mantelzorgmakelaar: Laat van elke sollicitant het hele gezin én naaste familie psychologische en gezondheidstesten doen. Zo weet je tenminste zeker dat je nooit te maken krijgt met mantelzorgtaken voor je personeel. Geen gezeur met zorgverlof, calamiteitenverlof of grijs verzuim. Mantelzorg is privé en dat moet u als werkgever ook vooral zo houden. Werk en privé moet gescheiden blijven.

Was het maar zo eenvoudig!

Als werkgever krijg je bij elke werknemer gratis een heel sociaal netwerk meegeleverd. Hun ouders worden zorgbehoeftig, partners worden ernstig ziek of krijgen ernstige ongevallen en hetzelfde geldt voor de kinderen in het gezin. En ondanks dat je er niet om gevraagd hebt, krijg je ook te maken met de gevolgen van al deze gebeurtenissen. Sterker nog; het kost geld, vaak veel geld. Hoe komt dat eigenlijk? Voor iedereen die al eens een periode mantelzorger is geweest, is die vraag makkelijk beantwoord: `mantelzorgen is erg zwaar, niet alleen lichamelijk maar vooral geestelijk. Naast de zorgen over de situatie van de naaste, is er ook nog een woud aan zorgregels waar je mee te maken krijgt.

Het aanvragen van hulp, hulpmiddelen, het organiseren van de zorg thuis of bij ouders, de hand en spandiensten die verleend moeten worden. Het sloopt je en omdat er zoveel regeltjes zijn en zoveel loketten waarover de zorg verdeeld is, wordt je er moedeloos van.

Volgens een onderzoek van FNV in 2008 zitten er dagelijks 170.000 werknemers thuis, vanwege overbelasting door mantelzorgtaken.

Een mantelzorgmakelaar inschakelen in een vroeg stadium voorkomt deze overbelasting in de meeste gevallen. Hij/zij inventariseert de situatie van de werkende mantelzorger, denkt actief mee over oplossingen, weet welke zorg er mogelijk is en waar deze geregeld moet worden en welke regels van toepassing zijn. Daarnaast regelt de mantelzorgmakelaar. Hij/zij verzorgt alle aanvragen. Zo houdt uw personeel het hoofd en de handen vrij om te doen waar ze voor aangenomen zijn: werken in uw bedrijf.

Om kwaliteit en uniformiteit te bereiken hebben de mantelzorgmakelaars een beroepsvereniging opgericht: BMZM. Op de website www.bmzm.nl vindt u alle leden en de regio waar zij actief zijn. Neem contact op met een mantelzorgmakelaar van de BMZM en profiteer van hun kundigheid om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in uw bedrijf vorm te geven. In week 40 maakt de BMZM zich landelijk bekend via een actieweek. In deze actieweek is er speciaal aandacht voor het mantelzorgcompliment van EUR 250.- dat mantelzorgers kunnen ontvangen rond 10 november, de dag van de mantelzorger, als dank van de overheid voor hun niet aflatende ondersteuning en zorg voor hun naasten.
Poortwachter logo