NVM: Wensen eindgebruiker bedrijventerreinen worden genegeerd

21/09/2009 11:51

NVM Service B.V.

Nieuwegein, 21 september - Bij de ontwikkeling en herontwikkeling van bedrijventerreinen is nauwelijks oog voor de eindgebruiker. Bij de herontwikkelingsopgave van de duizenden verrommelde hectare bedrijventerreinen waarvoor Nederland de komende jaren staat, zullen overheden, projectontwikkelaars en andere marktpartijen daarom in een vroeg stadium intensief overleg met elkaar moeten voeren. Alleen op die manier kunnen de vele verloederde bedrijventerreinen die Nederland telt weer allure krijgen. Dat is de boodschap van de NVM-visie 'Nieuwe bedrijvigheid op oude bedrijventerreinen', die vandaag is gepresenteerd.

Met het visiedocument levert NVM Bedrijfs Onroerend Goed een inhoudelijke bijdrage aan de discussie over de herontwikkeling van bedrijventerreinen. De NVM hamert erop dat met name de eindverbruiker niet moet worden vergeten in het proces. De wensen en eisen van werkgevers en -nemers die uiteindelijk gebruik gaan maken van de locatie moeten tijdig en kundig in kaart worden gebracht.

De voorzitter van NVM Bedrijfs Onroerend Goed, Evert-Jan Eggink, heeft visiedocument aangeboden aan Peter Noordanus, voorzitter van de belangenorganisatie van projectontwikkelaars NEPROM. Een jaar geleden stelde de Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen ('commissie-Noordanus') onder zijn voorzitterschap als doel om per 2020 16.500 hectare verouderde bedrijventerreinen te hebben opgeknapt. De regering heeft hierop gereageerd met een extra investering van 400 miljoen euro voor 6.500 hectare tot 2013. Met het visiedocument en de inzet van haar leden draagt de NVM bij aan dit belangrijke maatschappelijke thema.

Noordanus zei bij de inontvangstname van het document de bijdrage van de NVM zeer te waarderen. "Het rapport sluit prima aan op het advies van de Taskforce van een jaar geleden. Het is goed dat vanuit de markt de handschoen wordt opgepakt en de problematiek rond verloederde bedrijventerreinen serieus wordt genomen."

Ook zei Noordanus de aanbevelingen van de NVM te onderschrijven. "Marktpartijen willen hun verantwoordelijkheid nemen bij de herontwikkeling van verrommelde bedrijventerreinen. Maar eerst moeten we af van het overaanbod van de afgelopen jaren. De overheid moet daar zorg voor dragen. Zij moet optreden door middel van vraagsturing en regionale planning. We moeten van aanbodgeoriënteerde bedrijventerreinen naar een vraaggestuurde markt."

Aanbod bedrijventerreinen afstemmen op wensen markt

Volgens het visiedocument moeten bedrijventerreinen beter op de markt worden afgestemd. Bij (her)ontwikkelingsopgaven moeten ondernemers, overheden en marktpartijen een langdurige relatie aangaan, om het bedrijfs onroerend goed te verbeteren. Evert-Jan Eggink, voorzitter NVM Bedrijfs Onroend Goed: "Ondernemers, ontwikkelaars, provincies en gemeenten zullen structureel moeten investeren in de te herstructureren terreinen. Die opgave vraagt om een investering van tijd, kennis en geld."

Het uitgangspunt is dat al deze partijen vanaf de eerste dag van de planvorming met elkaar om tafel gaan zitten. Deze samenwerking start bij de economische inventarisatie van de regio, vervolgt zich in de ontwikkeling en mondt uit in een meerjarig onderhoudscontract. Zo kunnen verrommelde terreinen weer worden opgelapt tot moderne werklocaties. Bovendien wordt voorkomen dat zij in de toekomst terugvallen in kwaliteit.

De NVM benadrukt tevens het belang van sterke regionale regie op de uitgifte van bedrijventerreinen: er moet geen nieuwe grond worden uitgegeven als er in de regio nog een verouderde locatie ligt, die na een investering de vraag ook op zou kunnen vangen.

Makelaar onmisbare partner bij herontwikkelingsvraagstukken

Bedrijfs Onroerend Goed Makelaars zijn een onmisbare partner bij de vormgeving van dit soort samenwerking. Hij of zij is vastgoedconsultant, analist en bemiddelaar bij de problematiek. Makelaars zijn als geen ander op de hoogte van de wensen van ondernemers. Zij kunnen deze wensen vertalen naar haalbare, concrete initiatieven die passen in de lokale markt.

Eggink: "Bedrijfsmakelaars vormen een belangrijke schakel om partijen met elkaar in contact te brengen en mee te denken over de vernieuwde mogelijkheden van de locatie. Verrommelde terreinen worden zo weer moderne werklocaties."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl