Universiteit Leiden

`Heb oog voor meerduidige religieuze identiteiten'

Ab de Jong, hoogleraar Vergelijkende godsdienstwetenschappen houdt vanmiddag zijn oratie: Godsdienstwetenschappers denken te gemakkelijk in termen van grote afgebakende religies, zonder zich af te vragen of dit altijd de meest zinvolle weg is om de religieuze werkelijkheid te begrijpen.

Godsdienstwetenschappers denken te gemakkelijk in termen van grote religies als jodendom, christendom en islam, zonder goed na te denken hoe die precies moeten worden afgebakend, en zonder zich af te vragen of dit altijd de meest zinvolle weg is om de religieuze werkelijkheid te begrijpen.

En dat is het niet, zegt hoogleraar Vergelijkende godsdienstwetenschappen Ab de Jong in zijn oratie, vandaag, 21 september. Als je de vaak veelvormige en grillige religieuze realiteit echt wilt snappen kom je er niet ver mee, en kan die fixatie op afgebakende religieuze tradities zelfs leiden tot interpretatieve puinhopen.

De Jong bekleedt de op een na oudste leerstoel in zijn vakgebied ter wereld. Hij is zelf een autoriteit op het gebied van het zoroastrisme, en is vooral gespecialiseerd in de geschiedenis daarvan in de periode tussen de komst van het christendom en die van de islam. Die geschiedenis speelde zich vooral af in Babylon (Zuid-Irak), waar het zoroastrisme, het jodendom en het christendom naast en met elkaar bestonden en een veelkleurig religieus palet vormden.

Daarnaast ontstonden in die periode ook nog eens twee nieuwe religies, die meestal de gnostische religies worden genoemd: het manicheïsme en het mandeïsme. Maar wat waren dat nou? Zoroastrische afsplitsingen? Joodse sekten? Christelijke ketterijen? Of waren het mengvormen die van alle religies iets hadden overgenomen? In zijn oratie laat De Jong zien dat deze pogingen om de nieuwe religies voort te laten komen uit, en in te delen bij de bekende religieuze tradities niet zal tot meer begrip ervan, maar juist tot een heleboel verwarring. Oog voor een gedeelde cultuur en politieke achtergrond moeten de weg openen voor nieuwe modellen.

De Jong werkt momenteel aan deel vier van de History of Zoroastrianism, een project dat hij heeft overgenomen van de bekendste autoriteit op dit gebied, Mary Boyce. Dit standaardwerk moet zeven delen krijgen Zie ook het interview met Ab de Jong in Forum (Nieuwsbrief Faculteit der Geesteswetenschappen) van 15 september)