Vereniging Nederlandse Gemeenten

Ambassadeurs gaan strijd aan met overbodige regels

21.09.2009

Roadshows in heel Nederland zorgen voor minder regels en meer service

Heerenveen krijgt als eerste bezoek van de Minder regels, Meer service roadshow. Een middag vol workshops en gesprekken over het terugdringen van regeldruk en het verbeteren van service aan burgers en bedrijven. De roadshows worden geopend door één van de zeven regelambassadeurs.

Veel gemeenten hebben al flinke successen geboekt. Waaronder dus Heerenveen dat zelfs een eigen model heeft gemaakt wat door andere gemeenten overgenomen kan worden. Het Heerenveense model maakt het aanvragen van bouwvergunningen een stuk makkelijker én goedkoper. De verantwoordelijkheid voor het bouwproces wordt daarbij gedeeld tussen de gemeente en de aanvrager.

De roadshows zijn bedoeld voor alle Nederlandse gemeenten. In ieder deel van het land wordt een bijeenkomst gehouden. Gemeenten leren onder andere over mediation, vertrouwen in burgers en bedrijven, dienstverlening, schrappen van overbodige regels en toezicht houden. Dat het onderwerp bij gemeenten leeft blijkt wel uit de enorme hoeveelheid aanmeldingen. Sommige roadshows waar honderden ambtenaren naar toe komen zijn nu al helemaal volgeboekt.

Het project Minder regels Meer service is een samenwerking tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën en Economie. Doel is het om in deze kabinetsperiode het aantal regels met vijfentwintig procent te verminderen

Overzicht bijeenkomsten