Provincie Drenthe

Samenvattende besluitenlijst

van de vergadering van de
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 16 september 2009








SAMENVATTENDE BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 16 september 2009

U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten


Aanwezig: mevrouw J.H. Mustamu (PvdA) Commissaris van de Koningin: P.H. Oosterlaak (SP) J. Tichelaar (voorzitter) A.G.H. Peters (CDA) mevrouw G. Seinen (CDA) En de leden: J. Slagter (PvdA) J.J. Baltes (VVD) mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) H. Beerda (PvdA) mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) M.A.M. Berends (PvdA) A. van der Tuuk (PvdA) (vicevoorzitter) W.A.R. Boer (PvdA) G.J. Udding (VVD) H.H. van de Boer (VVD) E.R. Veenstra (PvdA) L. Bomhof (VVD) J. Vester (SP) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) A. Wendt (ChristenUnie) D.B. Dijkstra (CDA) R. Westerhof (SP) K.R. Dijkstra (PvdA) Th.J. Wijbenga (CDA) R.D. Esseveld (SP) B.J. Ziengs (VVD) R. Fokkens (PvdA)
mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA) mevrouw I.M. Rozema, griffier E. Hemsteede (PvdA)
H.R. Hornstra (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: A. Huizing (PvdA) H. Baas (ChristenUnie) S. de Jong (CDA) J.H. Bats (VVD) mevrouw M.J. Kaal (CDA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) A. Kerstholt (VVD) mevrouw T. Klip-Martin (VVD) H. Klaver (CDA) R.W. Munniksma (PvdA) J.H. Lammers (CDA) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) J. Langenkamp (GroenLinks)
mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA) Afwezig: T.S. Medemblik (ChristenUnie) mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) mevrouw A.H. Mulder (CDA) A.Timmerman (VVD)





1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 18.30 uur.


2. Vaststelling van de agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.


3. Debat over de aangifte wegens meineed tegen gedeputeerde mevrouw Klip Het debat is aangevraagd door de fractie van de SP.

Inbreng van de fracties:
De fractievoorzitter van de SP heeft het debat aangevraagd om de gedeputeerde de gelegenheid te geven om een verklaring af te leggen en om de Staten zich te kunnen laten beraden op de vervolgens te zetten stappen. Het gaat met name om twee feiten: dat zij een dossiernummer van het vertrouwelij- ke definitieve rapport aan een journalist heeft bevestigd en dat zij hem een lijstje met namen heeft gegeven van mensen die een exemplaar van dat rapport hadden gekregen. De fractievoorzitter van het CDA wil met name weten wat de motieven van de gedeputeerde waren om dit te doen. De fractievoorzitter van GroenLinks meent dat het vertrouwen is geschonden en vreest dat er ook na dit debat niets zal veranderen. Hij pleit voor openheid en transparantie en vraagt de gedeputeerde om volledige opening van zaken.

De fractievoorzitter van de PvdA vindt het een goede zaak dat de gedeputeerde de kans krijgt om e.e.a. uit te leggen aan de Staten. Graag zo open en eerlijk mogelijk. Hij meent dat er sprake is van vermenging van feiten en fictie. Hij betreurt het dat er na het debat in de staten op 2 juli jl. geen streep onder het dossier kon worden gezet.
De fractievoorzitter van de VVD sluit zich bij dat laatste aan. Ook hij wil feiten en fictie graag uit elkaar houden. Hij bevestigt dat er door hem tweemaal met leden van de CDA-fractie is gesproken over dit dossier en eventuele gevolgen voor de coalitie. Maar dat gebeurde uitsluitend in de context van waar- heidsvinding. Hij wilde weten of er daadwerkelijk harde bewijzen waren met betrekking tot het lekken van het vertrouwelijke rapport. Het spijt hem, dat hij daarover zijn fractie en coalitiepartners niet heeft ingelicht.
De fractievoorzitter van de ChristenUnie is van oordeel, dat het nu niet om feiten gaat, maar om sub- jectieve oordelen en meningen. Niet alleen GS-leden, maar ook PS-leden dienen integer te handelen. Hij spreekt zijn vertrouwen uit in de coalitie.

Reactie van het college:
Gedeputeerde Klip voelt zich niet onbelast door dit dossier, ondanks het feit, dat het OM heeft beslo- ten haar niet voor meineed te vervolgen. Ze geeft toe onhandig te hebben gehandeld en onvoldoende te hebben ingezien, dat privé-zaken te dicht bij haar bestuurlijk functioneren kwamen. Zij betuigt haar spijt hierover. Ze heeft het feit, dat zij de bedoelde informatie heeft verstrekt aan de journalist, al eer- der gedeeld met het college en met de coalitiepartners. Zij vond het niet noodzakelijk om dat ook aan de onderzoekscommissie te melden. Er werd niet expliciet naar gevraagd. Voor het overige meent zij, dat de journalist feiten en fictie door elkaar haalt. Voorts meent zij, dat de VVD-top achteraf gezien politiek niet correct heeft gehandeld in de gesprek- ken met het CDA. Dat had niet op die manier moeten gebeuren. Ze biedt daarvoor haar verontschul- digingen aan aan de coalitiepartners en leden van het college.

Tweede termijn
De oppositiefracties zijn tevreden met de gemaakte excuses, maar zeer teleurgesteld over het feit, dat de gedeputeerde een aantal zaken kennelijk wel met het college en de coalitie heeft gedeeld, maar niet met de onderzoekscommissie en de gehele Provinciale Staten. Er zijn twijfels over het `zelfreini-




gend vermogen' van de gedeputeerde en het college als geheel. De vrees bestaat, dat alles nu blijft zoals het was en er niets is geleerd van dit dossier. De PvdA vindt het jammer dat er politieke spelletjes zijn gespeeld en is blij met de degelijke uitleg van de VVD hierover en met de excuses richting mevrouw Haarsma. Er ligt wat hen betreft weer een basis voor vertrouwen. Het komt nu op de daden aan, die dit zullen ondersteunen.

De oppositiefracties dienen aan het eind van het debat een motie in. Deze richt zich op het niet vol- doen aan de actieve informatieplicht door het college van GS en spreekt twijfels uit over de betrouw- baarheid en geloofwaardigheid van het Provinciaal bestuur.

Motie

Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit M1 SP, CDA en GroenLinks Motie van wantrouwen tegen Verworpen. het voltallige college van GS PvdA, VVD en ChristenUnie stemden tegen

Na verwerping van de motie neemt de voorzitter nog kort het woord. Hij geeft aan, dat hij het signaal dat uit de motie van wantrouwen spreekt goed heeft begrepen. Hij zal er op toezien, dat het college met diens actieve informatieplicht op een juiste wijze zal omgaan.


4. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 21.40 uur.

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 7 oktober 2009,

, voorzitter

, griffier