NVLF


21 september 2009

Wet Personenvennootschappen uitgesteld

Bestaande maatschappen verdwijnen pas in 2010.

De invoering van de Wet Personenvennootschappen (Wpv) is wederom uitgesteld. De verwachting is dat de wet in 2010 in werking zal treden. Dit betekent het einde van alle maatschappen in de huidige vorm. De WPV heeft gevolgen voor de zakelijke aansprakelijkheid van de samenwerkende (para)medici.

Bepaalde jurisprudentie wordt opgenomen in de wet. Zo verdwijnt het onderscheid tussen de vrije beroepsuitoefenaar en de ondernemer met de komst van de Wpv. De maatschap zoals een kostenmaatschap als juridische term zal onder meer verdwijnen en veel samenwerkingsverbanden zullen automatisch vennootschappen worden.

Er komen naar verwachting een drietal nieuwe varianten: o niet-openbare vennootschap;
o openbare vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid (OV); o openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid (OVR).

U wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de WPV. Zodra er meer duidelijkheid is over de invoering, worden er modelovereenkomsten ontwikkeld voor de nieuwe vennootschappen.

Meer achtergrondinformatie staat in een presentatie die is gehouden tijdens de studiedag van de NVLF in samenwerking met de VVAA. Zie voor de presentatie de rubriek wet- en regelgeving. (wordt nog toegevoegd)