Bureau Jeugdzorg Gelderland

Informatieve website over Kindvriendelijk Scheiden

Voor ouders in Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek die uit elkaar gaan, is er nu een praktische website. Op de website vinden ouders alle informatie om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor hun kinderen. De website is onderdeel van het project Kindvriendelijk Scheiden.

In de zes gemeenten van de regio Noord-Veluwe krijgen achtduizend kinderen voor hun achttiende verjaardag te maken met het uit elkaar gaan van hun ouders.
Onderzoek laat zien dat echtscheiding een ingrijpende ervaring is voor kinderen. Op de korte termijn leidt het tot gevoelens van boosheid en verdriet, maar ook bijvoorbeeld tot verminderde schoolprestaties. Daarnaast zijn er langetermijneffecten als gezondheidsproblemen, een lager zelfbeeld, meer middelengebruik en een verhoogd risico om later zelf te scheiden.

De wijze waarop de ouders omgaan met de echtscheiding blijkt van invloed op het welbevinden van de kinderen. Goede communicatie over de scheiding, een goede regeling van de omgang met beide ouders, aandacht voor de emoties van het kind en het voorkomen van langdurige conflicten tussen de ouders zijn belangrijk.

De nieuwe Wet bevordering ouderschap en zorgvuldige echtscheiding die per 1 maart 2009 van kracht is geworden, legt de nadruk op het feit dat ouders ook na hun scheiding verantwoordelijk blijven om samen goede zorg voor hun kind(eren) te hebben. Hoe ouders die zorg regelen, leggen zij vast in een zogenoemd ouderschapsplan. Samen goede zorg houden voor de kinderen na een scheiding is niet altijd eenvoudig. Goede informatie en waar nodig ook advies en hulp, kan ouders ondersteunen in hun zorgtaak.

Op de website www.kindvriendelijkscheidennoordveluwe.nl treffen ouders informatie aan over onderwerpen als 'hoe vertel ik het de kinderen', 'hoe houd ik mijn kind buiten de conflicten' en 'welke dingen moet ik regelen in een ouderschapsplan'. Tevens treffen ouders er verwijzingen aan naar instanties die verdere informatie, advies en hulp bieden.

Naast de website is er vanaf deze week ook de folder van het project Kindvriendelijk Scheiden beschikbaar met handreikingen voor ouders: 'Scheiden? Zet de kinderen niet buitenspel!' De folder wordt via scholen, huisartsen, advocaten en hulpverleningsinstanties verspreid. Ook is de folder vanaf de website te downloaden.

Het project Kindvriendelijk Scheiden Noord Veluwe is een samenwerking tussen de organisaties Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe, Icare, GGD Gelre-IJssel, Bureau Jeugdzorg Gelderland, Raad voor de Kinderbescherming, Joozt en Pactum Jeugdzorg en Educatie. Het Project is onderdeel van het Sociaal Programma van Regio Noord-Veluwe en mede tot stand gekomen met subsidie van de Provincie Gelderland.n