Gemeente Zevenaar


21-09-2009: Koninklijke Onderscheiding G.B. Janssen

Op zaterdag 19 september is de heer G.B. Janssen gedecoreerd. Hij is door Hare Majesteit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de beschrijving van de geschiedenis van zijn geboortestreek en die van de baksteenindustrie en zijn grote verdiensten voor het behoud van het cultureel erfgoed.

Ben Janssen (77) is historicus en publicist. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschrijving van de regionale geschiedenis. Op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse Baksteenindustrie is hij een autoriteit. Hij heeft deze industrie in al zijn facetten beschreven en is op landelijk niveau een begrip. Hij heeft meer dan 300 publicaties op zijn naam staan.

Hij zet zich actief in voor het behoud van cultureel erfgoed, zoals de Lobithse molen en de zig-zag steenoven de Panoven in Zevenaar. Hij is een graag geziene gastspreker; hij weet het verleden op een boeiende en tot de verbeelding sprekende manier over te dragen op zijn toehoorders. Zijn bijdrage gaat zelfs over de grens, gezien zijn lezingen en publicaties op Duits-Nederlands gebied. Ben Janssen was betrokken bij de oprichting van Stichting De Panoven, waarvan hij ook enige jaren voorzitter was. Inmiddels is hij al weer 20 jaar als adviseur verbonden aan deze Stichting en verzorgt hij regelmatig rondleidingen voorzien van zijn deskundig commentaar. Hij is lid van de Heemkundekring Rijnwaarden en auteur en eindredacteur van de periodiek die deze vereniging uitgeeft. Daarnaast is hij bestuurslid van verschillende oudheidkundige verenigingen in de regio.

De versierselen die bij deze onderscheiding horen, zijn in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden uitgereikt door burgemeester De Ruiter. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Nederlands Baksteen- en Dakpanmuseum De Panoven in Zevenaar.Â