Gemeente Son en Breugel


huishouden aan vier zorgaanbieders

Voorlopige gunning hulp bij het huishouden aan vier zorgaanbieders

Het college heeft besloten om de hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo voorlopig te gunnen aan T-Zorg, TSN, Axxicom en Rinette Zorg.
Definitieve gunning vindt plaats na 1 oktober a.s. De uitvoering van de hulp bij het huishouden door deze aanbieders start vanaf 1 januari 2010.

In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente verantwoordelijk voor het organiseren van de hulp bij het huishouden. Daartoe sluit de gemeente contracten af met zorgaanbieders. Burgers/cliënten die gebruik willen maken van andere aanbieders dan de organisaties waarmee de gemeente Son en Breugel een contract heeft, kunnen met een persoonsgebonden budget deze hulp zelf inkopen bij een aanbieder naar keuze.

Eind 2006 zijn contracten gesloten met een drietal aanbieders van hulp bij het huishouden. Vorig jaar hebben wij besloten om die contracten met één jaar te verlengen; deze contracten lopen daardoor op 31 december 2009 af.
De gemeente is inmiddels gestart onder begeleiding van Bureau Inkoop Zuidoost Brabant (BIZOB) een aanbestedingstraject om per 1 januari 2010 de nieuwe contracten te kunnen sluiten met aanbieders van hulp bij het huishouden.

Hiervoor is een programma van eisen opgesteld waarin de kwaliteitseisen van de gemeente zijn verwerkt. Dit programma is mede tot stand gekomen in overleg met de Adviesraad Wmo. De kwaliteitseisen zijn vastgelegd in landelijke standaarden.

Het college heeft met dit programma van eisen aan de zorgaanbieders gevraagd om via het inkoopbureau een aanbieding te doen. Het college heeft besloten om in te stemmen met het gunningadvies van BIZOB, dat hieruit resulteerde. De voorlopige gunning is gedaan aan vier zorgaanbieders: T-Zorg, TSN, Axxicom en Rinette Zorg.

Het betreft een voorlopige gunning, waartegen de partijen bezwaar kunnen aantekenen. De definitieve gunning vindt plaats na 1 oktober a.s.
Na 1 oktober a.s. zullen betrokkenen nader geïnformeerd worden over de definitieve gunning van de hulp bij het huishouden en de eventuele consequenties daarvan. Bestaande cliënten worden persoonlijk geïnformeerd over de consequenties van deze nieuwe contracten.

Door de voorlopige gunning aan T-Zorg, TSN, Axxicom en Rinette Zorg kan het zijn dat cliënten een andere hulp aan huis krijgen. De gemeente ziet erop toe dat de zorgaanbieders - indien nodig en conform programma van eisen - de regels in acht nemen rond overnameverplichtingen van het personeel dat de hulp bij het huishouden uitvoert.