Hevien Hoort Hier!
21 september 2009, Den Haag - Vandaag is een actie gestart om de elfjarige Hevien in Nederland te houden. Hevien is hier geboren maar heeft nog steeds geen verblijfsvergunning. Defence for Children, de leerlingen van basisschool de Schalm en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt voeren actie om te voorkomen dat Hevien terug naar Syrië moet.

De ouders van Hevien zijn vanuit Syrië naar Europa gevlucht. Hevien is in Nederland geboren en inmiddels al meer dan twaalf keer verhuisd. Toen haar moeder verzorging nodig had is zij in het buitenland geweest, en daarom krijgt ze nu geen vergunning. Hevien is echter goed ingeburgerd in Nederland. Zo spreekt zij thuis bijna alleen maar Nederlands en gaat ze waarschijnlijk volgend jaar het gymnasium doen. Ze is zelf nog nooit in Syrië geweest.

Schending van Hevien's kinderrechten Wanneer Hevien uitgezet wordt naar een onbekend land schendt de Nederlandse overheid haar kinderrechten, aldus Defence for Children, een kinderrechtenorganisatie. Nederland moet volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind bijdragen aan de ontwikkeling van Hevien, en de overheid gaat hieraan voorbij wanneer zij Hevien geen verblijfsvergunning verstrekt.

De situatie van Hevien weerspiegelt een situatie waarin veel kinderen in Nederland zich bevinden. In veel vreemdelingrechtelijke procedures wordt geen enkele aandacht besteed aan hun rechten. Kinderen mogen normaal gesproken na vijf jaar een vergunning aanvragen omdat zij al zo lang in Nederland zijn, dat ze niet meer schadeloos kunnen worden uitgezet.

Steun Hevien!
Van 21 tot 24 september wordt er actie gevoerd voor Hevien. Zo is er een handtekeningenverzameling, een touwtrekwedstrijd en trekt de basisschooldirecteur van Hevien door het hele land om aandacht voor de actie te vragen.

Zelf kun je ook iets doen. Plaats online je handtekening via www.hevienhoorthier.nu en kom op 24 september naar Het Plein in Den Haag om samen met Hevien te vechten voor haar rechten!

UNICEF en Defence for Children zijn samenwerkingspartners op het gebied van kinderrechten in Nederland.

Er zijn al ruim 2850 handtekeningen verzameld! Plaats zelf ook je handtekening!