HISWA


PERSBERICHT

Driebergen, 21 september 2009
Jachtbouwers finalisten HISWA Excellence Award De HISWA Excellence Award kent dit jaar twee finalisten. Superjachtbouwer Frans Heesen van Heesen Yachts en de pionier van motorsloepen Bouw van Wijk sr. van Van Wijk Maritiem strijden om de prestigieuze prijs. Winnaar wordt de persoon die het meest innovatief is en baanbrekend werk binnen de watersportindustrie (heeft) verricht. Na intensief juryberaad zijn deze twee finalisten uit een tiental nominaties uit de bus gekomen. De jury bestond uit Ineke Dezentjé Hamming (juryvoorzitter, en Tweede Kamerlid voor de VVD), Jan Dirk Smit (oud-voorzitter HISWA Vereniging) en Gerard Dijkstra (eigenaar/directeur van Gerard Dijkstra & Partners, en winnaar van de HISWA Excellence Award 2008). Het juryrapport meldt het volgende.
Frans Heesen
Frans Heesen is oprichter en directeur van Heesen Yachts, een bedrijf met internationale allure uit Oss dat zich specialiseert in het ontwerpen, bouwen en restaureren van luxe jachten. Het bedrijf is in 1978 opgericht door Frans Heesen, die tot dan toe een producent van kunststoffen was. Hij kocht een failliete jachtwerf - Grioss Aluboats - op en besloot de werkzaamheden van dat bedrijf voort te zetten. In 1988 brak hij internationaal door met een snel luxe jacht: Octopussy. Frans Heesen ontving in 2008 de onderscheiding 'De Blauwe Draad' voor zijn vele verdiensten voor de Osse samenleving. Zijn betrokkenheid bij zijn medewerkers én de maatschappij is tekenend voor hem. Zowel in Oss, maar ook in Afrika probeert hij de minder bedeelde medemens een helpende hand te reiken. Juryvoorzitter Dezentjé Hamming: "Frans is een echte ambassadeur van de Nederlandse jachtbouw in het buitenland en daarnaast weldoener; een gouden combinatie." Bouw van Wijk sr.
Bouw van Wijk sr. wordt gezien als de grondlegger van het sloepvaren. Zijn werf uit Woubrugge liet de eerste Van Wijk-motorsloep begin jaren tachtig te water. Sindsdien is de sloep een ware rage geworden. Bouw van Wijk sr. was onder meer voorzitter van de exportcommissie van HISWA Vereniging en kwam daardoor veel op buitenlandse watersporttentoonstellingen. In Noorwegen werd hij destijds geïnspireerd door een open boot die nettenvissers als werkboot gebruikten. Het daarvan afgeleide ontwerp sprak veel mensen zo aan, waardoor een geheel nieuw marktsegment - motorsloepen - binnen de watersportindustrie is ontstaan. Met de zogenaamde Wibo-serie (knikspant zeiljachten) introduceerde de werf jaren eerder het seriematig bouwen van stalen kajuitzeiljachten. In totaal zijn er circa 2.200 Wibo-zeiljachten gebouwd. Tot slot was Bouw zeer verdienstelijk als wedstrijdzeiler onder andere in de Regenboogklasse. Dezentjé Hamming: "Bouw genoot jarenlang goede naam en faam als vooruitstrevende jachtbouwer. Als pionier van de motorsloep is hij van grote toegevoegde waarde geweest voor de sector."





Maritime Awards Gala
De HISWA Excellence Award 2009 wordt uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala op woensdag 28 oktober 2009 in De Doelen in Rotterdam. Tijdens dit gala worden nog vier andere maritieme prijzen uitgereikt. Het betreft de KNVTS-Schip van het Jaar Prijs, de VNSI-Timmersprijs, de HME- Maritime Innovation Award en de KVNR Shipping Award. Meer informatie over het programma en inschrijven op www.maritime-awards.nl.

---
Noot aan de redactie,