Ministerie van Financiën

Staatssecretaris De Jager opent Cargo Checkpoint op Schiphol

Nieuwsbericht | 21-09-2009 | Uitvoering

Maandag 21 september heeft Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën, het Cargo Checkpoint op Schiphol geopend. Het Cargo Checkpoint is een innovatief en wereldwijd uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdam Airport Schiphol, de Nederlandse Douane en Air France Cargo-KLM Cargo.

Deze drie partijen werken samen aan de ontwikkeling van Schiphol als cargo mainport in Europa. Het Cargo Checkpoint, dat zich in een testfase bevindt, past in deze ontwikkeling.

Het unieke van het Cargo Checkpoint is dat de overheidscontroles uitgevoerd worden in de logistieke stroom van de afhandelaar, waarbij het logistieke proces zo min mogelijk wordt verstoord. Tot op heden werden verschillende controlemethoden op verschillende locaties én door verschillende organisaties gebruikt. In de pilot Cargo Checkpoint worden deze controlemethoden en -momenten in de logistieke keten gekoppeld. Bestaande en nieuwe methoden worden gecombineerd tot één drive-through controlemoment. Een wereldwijde unieke concentratie van controles en controlerende partijen, overheid en niet-overheid. Hiermee is het Cargo Checkpoint een eerste concrete stap om de ambitie van ongehinderde vrachtstromen (`seamless flows') waar te maken. De unieke, integrale aanpak van het Cargo Checkpoint draagt bij aan de versterking van de concurrentiepositie van Schiphol.

Verwante dossiers


* Uitvoering