Ingezonden persbericht


Steun hongerstakende "witte" illegaal Achahboun!

De "witte" illegaal Ali Achahboun (1) is sinds 31 augustus 2009 in hongerstaking. De Marokkaan zit opgesloten in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Een medewerker van De Fabel van de illegaal bezocht hem daar onlangs.

Achahboun eet al meer dan 3 weken niet meer. Uiterlijk oogt hij kwetsbaar, maar innerlijk heeft hij een stalen onverzettelijkheid en strijdbaarheid. Het leven in de illegaliteit en het jarenlange verblijf in diverse illegalengevangenissen hebben hem gehard. Hij zat sinds mei 2009 gevangen in uitzetcentrum Schiphol-Oost. Op 31 augustus hielden de bewakers een inspectie in zijn cel. Daarbij zou een aansteker zijn gevonden, zo vertelde men hem later. "Maar ik heb helemaal geen aansteker. Dus ik ben bedonderd", legt hij uit. "Ze zien me als een lastige jongen, en daarom willen ze me extra pesten." Vanwege die vermeende aansteker kreeg hij een straf van 2 weken isoleercel. Diezelfde dag nog ging hij in hongerstaking. Daarop werd hij overgeplaatst naar de gevangenis in Vught, met een erg zwaar bajesregime. Hij weigerde nog steeds te eten, maar kreeg ook niet te drinken, hoewel hij dat wel wilde. Zonder eten en drinken zat hij 4 dagen lang 24 uur per dag helemaal alleen in de isoleercel. Op 4 september werd hij overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daar zit hij nu nog. Het ministerie van Justitie probeert hem onder druk te zetten door te dreigen om hem ongewenst vreemdeling te verklaren.

Achahboun is vast van plan om zijn hongerstaking door te zetten. "Ik wil dat ze me met rust laten. Ik woon al 21 jaar in Nederland. Ik wil niet terug naar Marokko. Ik wil vrij zijn." Hij heeft veel steun nodig van anderen. Hij ontvangt graag post. Dat helpt hem om sterk te blijven. De Fabel van de illegaal roept daarom iedereen op om hem kaarten en brieven te sturen. Zijn adres:

PI Haaglanden, Penitentiair Ziekenhuis
t.a.v. Ali Achahboun
Postbus 87810
2508 DE Den Haag

Noot:
(1) ""Witte" illegaal Achahboun verzet zich tegen deportatie". Op: Fabel Website .