Chronisch zieken en gehandicapten dit jaar minder geld voor zorg

21/09/2009 14:58

Per Saldo

Per Saldo roept Tweede Kamer op staatssecretaris Bussemaker tot spoed te manen

Chronisch zieken en gehandicapten hebben dit jaar minder geld beschikbaar voor zorg

Voor de zomervakantie heeft staatssecretaris Jet Bussemaker de Tweede Kamer toegezegd dat de korting op de eigen bijdrage (Wtcg) voor persoonlijke verzorging en verpleging per 1 juli dit jaar zal worden verrekend. Per Saldo, belangenvereniging van budgethouders, merkt dat de zorgkantoren hier geen gehoor aan hebben gegeven; deze korting is nu, eind september, nog steeds niet doorberekend. Hierdoor kunnen chronisch zieken en gehandicapten met een persoonsgebonden budget dit jaar een stuk minder zorg inkopen. In een brief heeft Per Saldo de Tweede Kamerleden gevraagd er bij de staatssecretaris op aan te dringen deze korting op zeer korte termijn te herrekenen. Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Dit jaar is de regeling buitengewone uitgaven veranderd, waardoor de aftrek van ziektekosten is beperkt. Hiervoor in de plaats is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) gekomen. Naast vaste toeslagen (van 150 euro tot 500 euro) krijgt iedereen die een eigen bijdrage moet betalen in de AWBZ per 1 januari een korting van 33 procent. Dit kan oplopen tot een hoger budget van wel enkele duizenden euro's per jaar.

De verrekening van de eigen bijdrage levert problemen op waardoor een grote groep chronisch zieken en gehandicapten deze korting nog steeds niet heeft ontvangen. Hierdoor hebben mensen met een persoonsgebonden budget dit jaar minder geld beschikbaar om zorg in te kopen. Aline Saers, directeur Per Saldo: "Dit is een onaanvaardbare situatie. Mensen die dit geld niet kunnen voorschieten, hebben gewoonweg dit jaar minder geld om zorg in te kopen. Iemand die bijvoorbeeld 600 euro eigen bijdrage per maand betaalt, krijgt per maand 200 euro terug via zijn persoonsgebonden budget die hij aan zorg kan besteden. Nu die eigen bijdrage nog steeds niet herrekend is, heeft deze persoon al 1800 euro aan zorg misgelopen. De staatssecretaris moet ervoor zorgen dat dit deze maand nog wordt opgelost. En eigenlijk is dat al te laat."





http://www.pgb.nl