Provincie Overijssel

Zwolle, 21 september 2009

Actieweek Overijsselse handhavers efficiënt
168 handhavers samen op pad voor controles leefomgeving

Afgelopen week waren handhavers in Overijssel samen op pad voor gezamenlijke controles. Ze troffen overtredingen aan op het gebied van illegale asbestsanering, niet toegestane lozing, bouwen zonder vergunning, onvoldoende brandveiligheid in een nieuw bedrijfsgebouw, illegale bewoning op recreatieparken en gevaarlijke situaties met gasflessen op campings. Het bouwen zonder vergunning leverde een bouwstop op. Bij een verkeer/afvaltransportcontrole kon de Belastingdienst vanwege openstaande belastingschulden beslagleggen op 18 auto's, die een waarde van ¤ 192.000,-- vertegenwoordigen. Tijdens een controle in het buitengebied werd illegaal gebruik van een boerenschuur als feestlocatie aangetroffen.

Handhaven Voor Elkaar
Samenwerken loont. Dat blijkt uit deze Overijsselse actieweek 'Handhaven Voor Elkaar'. Handhavers van gemeenten, provincie, politie, waterschappen, Brandweer, VROM-inspectie, Algemene Inspectie Dienst en de Belastingdienst in Overijssel hebben afgelopen week gezamenlijke controles uitgevoerd. De heer P. A. Zoon, burgemeester van Raalte, is namens de Overijsselse handhavingssamenwerking tevreden: "Door gezamenlijke controles op meerdere onderwerpen tegelijk zijn de ondernemers niet onnodig belast". Er waren in totaal 316 acties die bestonden uit meerdere controles. Hierbij zijn 8 bekeuringen en 224 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld."De meerwaarde van deze actieweek zit overigens niet alleen in de getallen, maar vooral in betere kwaliteit van handhaven door samenwerking. Dat heb ik zelf kunnen ervaren als deelnemer aan een controle in de gemeente Tubbergen."

Efficiency en leren van elkaar
Er waren controles op diverse onderwerpen. In een aantal plaatsen kregen integrale transportcontroles en controles op illegale bewoning op recreatieterreinen volop de aandacht van de controleurs. Verder waren er controles op ruimtelijke ordening, illegale bouw, brandveiligheid, op- en overslag bulkgoederen in havengebied, belastingwetgeving, bedrijfsverzamelgebouwen, agrarische bedrijven, natuurwetgeving, grondstromen en illegale activiteiten op bedrijventerreinen. Veelal gingen controleurs van diverse instanties in teams gezamenlijk op controle. Op deze wijze krijgen ondernemers en burgers slechts één controlebezoek en krijgen handhavers inzicht in elkaars problematiek en aanpak.

Einde persbericht

---

Noot voor de redactie/