Cito

Arnhem, 21 september 2009

Cito lanceert dvd Waterwerken: oriëntatie op studie en beroep

Cito introduceerde vandaag de dvd Waterwerken op het Canisius College in Nijmegen. Met opdrachten op deze nieuwe dvd ontdekten leerlingen van klas 6 vwo welke beroepskansen de watersector biedt. De leerlingen presenteerden vandaag op het Canisius hun bevindingen. Ze bekeken daarvoor films van acht uitdagende actuele waterprojecten en maakten daarna een keuze uit de aangeboden projecten. Over de beroepen die bij `hun' project betrokken zijn verzamelden ze informatie. De opdracht sluit aan bij het examendomein `Oriëntatie op studie en beroep' en de beroepen zijn zo gekozen dat er aansluiting is bij elk profiel van het voortgezet onderwijs.

Oriëntatie op studie en beroep

Doel van de dvd is dat leerlingen op havo- en vwo-niveau ontdekken welke beroepskansen de watersector biedt. Of ze nu het profiel cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid of natuur en techniek volgen. De insteek is de watersector, maar al doende oriënteren ze zich breder. De dvd introduceert 29 verschillende beroepen. De leerlingen kiezen een beroep dat hen interesseert en verzamelen daarover informatie. Dat kan door het zoeken op internet, maar ook door het houden van een vraaggesprek. Ze presenteren hun bevindingen aan de klas.

Cito ontwikkelde de dvd met subsidie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en in samenwerking met Netherlands Water Partnership (NWP) en het programma Leven met Water (LmW). Bij de lancering waren aanwezig: wethouder van onderwijs van de gemeente Nijmegen (mevrouw H. Kunst), wethouder van onderwijs van de gemeente Arnhem (de heer W. Hoeffnagel) en de dijkgraaf van het Waterschap Rivierenland ( de heer G. Kok).