Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 AE DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie HO&S/BS/152713

Uw brief van 30 juli 2009

Uw referentie 2009Z14440

Datum 17 september 2009
Betreft Vragen van het lid De Krom

Hierbij ontvangt u mijn antwoorden op de vragen van het lid De Krom (VVD) over de oprichting van niet-erkende Arabische universiteiten in Nederland. De vragen van het lid De Krom werden mij toegezonden bij de bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z14440.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 4 Pagi





2009Z14440 Datum

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Onze referentie Wetenschap over de oprichting van niet-erkende Arabische universiteiten in HO&S/BS/ Nederland. (Ingezonden 30 juli 2009)


1
Kent u het bericht "Iraakse `universiteiten' schieten uit de grond"?

Ja.


2
Is het waar dat iedereen zich na inschrijving bij de Kamer van Koophandel universiteit mag noemen, zonder daarvoor erkend te hoeven zijn door de Nederlandse overheid? Mag iedereen zich ook Vrije universiteit noemen? Zo ja, acht u dit wenselijk?

Ook zonder erkenning door de Nederlandse overheid kunnen organisaties zich universiteit noemen en zich met die aanduiding inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik merk op dat de bedoelde organisatie onder een andere naam is ingeschreven, namelijk de Al Huraa University en alleen in het door u aangehaalde artikel van de Wereldomroep als de "vrije universiteit" wordt aangeduid. Voor zover mij bekend afficheert de Al Huraa University zich niet als `Vrije Universiteit'


3
Hoeveel Arabische `universiteiten' zijn er inmiddels in Nederland opgericht? Wat vindt u van de komst van dergelijke universiteiten?

Het precieze aantal is moeilijk vast te stellen; dergelijke organisaties en onderdelen daarvan staan onder verschillende namen bekend. De Nederlandse overheid heeft geen betrokkenheid bij deze universiteiten zolang zij niet streven naar erkenning en accreditatie van hun opleidingen. Op verzoek van de Kamer zal ik onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om het gebruik van de aanduiding `universiteit' en `university' voor te behouden aan instellingen die door de NVAO of daaraan gelijkstaande organisaties geaccrediteerde opleidingen aanbieden (motie van het lid Jan Jacob van Dijk c.s, Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 821, nr. 41).


4
Hoeveel Arabische universiteiten zijn aangesloten bij het Platform Erkende Particuliere Onderwijsinstellingen (PAEPON)? Hoeveel Arabische universiteiten zijn erkend door de Unie van Arabische universiteiten? Welke formele status ontlenen instellingen aan beide `keurmerken'?

Aan de hand van de ledenlijst stel ik vast dat er geen Arabische universiteit bij PAEPON is aangesloten. De Associatie van Arabische universiteiten (AAU), waarvan Al Huura kennelijk lid is, is net als PAEPON een ledenorganisatie en kan geen universiteiten als zodanig erkennen. Ik heb de AAU inmiddels bij brief gewezen op het feit dat de Al Huraa op geen enkele wijze door de Nederlandse overheid als universiteit erkend is.

Pagina 2 van 4





Instellingen kunnen aan het lidmaatschap van PAEPON of van de AAU geen Datum formele status ontlenen.

Onze referentie
5 HO&S/BS/ Is het waar dat het Irakese Ministerie van Hoger Onderwijs gewaarschuwd heeft

voor één van de Arabische Universiteiten in Nederland? Zo ja, aan welk adres zijn deze waarschuwingen geuit? Heeft de Nederlandse regering hierover ook contact gehad met het Irakese ministerie? Zo ja, in welke zin? Zo nee, waarom niet?

Het is mij niet bekend of het Irakese Ministerie voor één van de universiteiten gewaarschuwd heeft; naar mijn weten zijn daarover geen contacten geweest met het Irakese ministerie. Via diverse organisaties en onderlinge internationale contacten komen af en toe informele berichten door over het doen en laten van bepaalde instellingen. Dergelijke informatie heeft geleid tot de brief die ik onlangs naar de AAU heb gestuurd (zie mijn antwoord op vraag 4).


6
Hoe waarborgt u desondanks dat de Arabische instellingen studenten geen misleidende informatie verstrekken?

In voorkomende gevallen zal ik instellingen sommeren om misleidende informatie over erkenning door de overheid of foutieve claims van hun website te verwijderen. Onlangs heb ik de Al Huura nogmaals dringend verzocht de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht te nemen met betrekking tot informatie over de status van de instelling en haar programma's en graden en met onmiddellijke ingang alle onjuiste of suggestieve teksten van de website te verwijderen, omdat onjuiste, mogelijk misleidende informatie zeer schadelijk is voor het aanzien van het Nederlandse onderwijs in binnen- en buitenland.


7
Heeft u zicht op andere financieringsbronnen van de Arabische `universiteiten' buiten het collegegeld dat zij van hun studenten vragen? Zo ja, welke zijn dit? Zo nee, zou u dit willen onderzoeken?

De financiële positie van dergelijke instellingen onttrekt zich aan mijn waarneming, omdat zij geen enkele relatie met het hoger onderwijsbestel hebben. Ik heb de bevoegdheid noch de instrumenten om hier een onderzoek in te stellen. Verenigingen en stichtingen met een omzet van ten minste 4,4 miljoen in twee opeenvolgende boekjaren zijn verplicht hun jaarverslagen/jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Kennelijk blijven de Arabische instellingen onder dit grensbedrag, want geen van hen heeft een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd.


8
Is het waar dat een econoom die de administratie verzorgt van de Al huraa Universiteit een Nederlandse uitkering ontvangt? Zijn er nog meer `vrijwilligers' bij dergelijke universiteiten met een uitkering? Hoe wordt hier toezicht op gehouden?

Ik kan niet aangeven hoeveel vrijwilligers werkzaam zijn bij universiteiten. Vrijwilligerswerk met behoud van uitkering vindt doorgaans plaats in het kader van een re-integratietraject met als doel om werkritme op te laten doen of te behouden. De vrijwilligersorganisatie kan een kostenvergoeding voor het

Pagina 3 van 4





vrijwilligerswerk betalen. Tegenover de vrijwilligerswerkzaamheden mag echter Datum geen marktconforme vergoeding staan en er mag geen verdringing optreden.

Vrijwilligerswerk wordt doorgaans alleen verricht bij organisaties zonder Onze referentie winstoogmerk. De uitkering verstrekkende instantie zal per geval toetsen of aan HO&S/BS/ de interne regels voor vrijwilligerswerk/onbetaalde arbeid met behoud van

uitkering wordt voldaan.


9
Is het waar dat een aantal van deze `universiteiten' de opleiding kernfysica verzorgt? Gebeurt dit ook via internet? Zo ja, hoe valt dit te rijmen met het verbod voor Iranese studenten om in Nederland bepaalde specifieke gebieden van de kernfysica te studeren? Brengt de oprichting van dergelijke universiteiten de bescherming van Nederlandse staatsgevaarlijke kennis en informatie in gevaar? Zo ja, wat gaat u hier aan doen? Zo nee, waarom niet?

Ik heb niet kunnen vaststellen dat een van deze niet door de Nederlandse overheid erkende universiteiten een opleiding kernfysica verzorgt; in het door u aangehaalde artikel wordt dat ook niet gesuggereerd. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat een van deze organisaties in staat is een dergelijke zeer gespecialiseerde en kennisintensieve opleiding te verzorgen. Sommige beschikken alleen over een postbusnummer en andere zijn ­ soms gezamenlijk ­ zeer klein gehuisvest, beschikken over niet veel meer dan een ontvangstruimte, laat staan over de benodigde laboratoria en praktijkruimtes. De regeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken die het verbiedt om bepaalde kennis aan Iranese onderdanen te verstrekken is uiteraard van toepassing.


1) Wereldomroep, 27 juli 2009

Pagina 4 van 4