Gemeente Brummen


Duurzaamheid centraal tijdens bestuursexcursie

(Oorspronkelijke publicatie datum: 21-09-2009)

Duurzaam vervoer tijdens excursie

Duurzaamheid staat bij de gemeente Brummen hoog in het vaandel. Dit bleek weer afgelopen vrijdag, toen dit thema centraal stond tijdens de jaarlijkse bestuursexcursie van het gemeentebestuur. Eén dag in het jaar gaan college, raad en gemeentelijk management samen op pad om bedrijven en projecten te bezoeken over een bepaalde thema. Dit jaar was de dag dus georganiseerd rondom het thema duurzaamheid.

Bezoek aan VAR
Het ochtendprogramma startte met enkele presentaties over het landelijk, regionaal en lokaal beleid op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de VAR in Wilp. VAR is een innovatief denkende en werkende organisatie die zich vooral richt op het omzetten van afval in grondstoffen, brandstoffen en andere bruikbare producten. Het ultieme doel van dit bedrijf, zo bleek duidelijk tijdens de intessante presentatie, is het stimuleren van hergebruik van materialen. Speciale aandacht werd er tijdens het bezoek besteed aan de ontwikkelingen op het gebied van de biovergisting.

ABK-Huis
Het middagprogramma vond grotendeels plaats bij het Natuurvriendenhuis t Hallse Hull in Hall (ABK-huis). Voorzitter de heer Van Schie gaf een rondleiding over het terrein, waarbij hij zich richtte op alle duurzame maatregelen die in de gebouwen en op het terrein waren uitgevoerd. De raads- en collegeleden waren zichtbaar onder de indruk.

Later die middag werden er nog een tweetal presentaties gegeven. De heer Swart van de gemeente Arnhem was overgekomen om de raadsleden te informeren over een nieuwe vorm van duurzaam vervoer: FuelSwitch. Deze karavaan is recent van start gegaan en zal de komende tijd veel plaatsen in onze provincie bezoeken. Ook de heer Van der Woude van het Brummense bedrijf Warmteplan was aanwezig. Dit bedrijf, gevestigd op industrieterrein Hazenberg is gespecialiseerd in het gebruik van duurzame materialen in woningen.

Tot slot van de intensieve en leerzame dag werd er gereisd van het Hallse Hull naar het gemeentehuis in Brummen. Dit gebeurde, geheel in het teken van het thema, op een duurzame manier: met electrosteps en paard en wagen.