TNO

geavanceerde gevels en daken in te passen in bouwproces

21 september 2009

Gezamenlijk persbericht van TU Eindhoven en TNO

Chris Geurts (TNO) nieuwe hoogleraar aan TU Eindhoven

Leerstoel om veranderende functies geavanceerde gevels en daken in te passen in bouwproces

Per september 2009 is dr. ir. C.P.W. (Chris) Geurts benoemd tot hoogleraar `Technology of the Building Envelope' aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Aanleiding voor de benoeming is dat gebouwen -en dan met name de buitenkant ervan- steeds meer te maken krijgen met veranderende eisen. Het klimaat verandert, energieverliezen moeten omlaag, maar ook de wensen van de bewoners. De leerstoel wordt gefinancierd door TNO en de Stichting Promotie Onderzoek Gebouwschil.

Gevels en daken zijn belangrijke onderdelen van het gebouw, zowel functioneel, esthetisch als financieel. Het zijn de visitekaartjes van onze gebouwde omgeving. Gevel en dak vormen samen de buitenschil van het gebouw, en daarmee de scheiding van binnen- en buitenklimaat. Gevel en dak worden meer en meer als bouwkundige eenheid in ontwerp- en bouwproces erkend. Ontwikkelingen op het gebied van klimaat, energie, materiaalverbruik, duurzaamheid, comforteisen et cetera veranderen de eisen aan de te vervullen functies van de buitenschil van het bouwwerk sterk en principieel. Onderzoek naar de veranderende eisen en naar de producten en processen die antwoord kunnen geven op deze veranderingen, is vereist om vast te stellen hoe en waar deze veranderende functies het best in de buitenschil kunnen worden geïntegreerd.

Over de leerstoel

Marktpartijen uit de bouwtoelevering en -uitvoering, verenigd in de Stichting Promotie Onderzoek Buitenschil, hebben in nauwe samenwerking met TNO het initiatief genomen tot het instellen van een leerstoel om deze integrale problematiek wetenschappelijk aan te pakken. Geurts gaat de leerstoel voor twee dagen per week bezetten. De rest van de tijd blijft Geurts werkzaam bij TNO.

Over Chris Geurts

Chris Geurts (1968) studeerde bouwkunde aan de TU Eindhoven, en promoveerde er in 1997 op fluctuerende winddrukken op gevels. Hij werkt vanaf 1997 bij TNO, eerst op het gebied van dynamica en betrouwbaarheid, en vanaf 2001 eveneens op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe bouwsystemen. Binnen TNO is Chris verantwoordelijk voor de programmering van het TNO innovatiegebied `duurzaam bouwen' ten behoeve van de strategieperiode 2011-2014.

Chris is voorzitter van de International Conference on Wind Engineering, die in 2011 in Amsterdam wordt gehouden. Hij is rapporteur van diverse nationale en Europese normcommissies op het gebied van belastingen op gebouwen.
bericht 2009-44
Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75