Buitenlandse Zaken België


Datum: 21/09/2009

Reactie van Minister Leterme naar aanleiding van de recente verklaringen van President Ahmadinejad aangaande de Holocaust

De Minister van Buitenlandse Zaken, Yves Leterme, heeft met verontwaardiging kennis genomen van de uitspraken van de Iraanse President Ahmadinejad, van vrijdag 18 september jl., waarin de President de Holocaust ontkent en bestempelt als zijnde een "mythe" en een "twijfelachtige bewering".

Minister Leterme steunt het Voorzitterschap van de Europese Unie in zijn veroordeling van deze verklaringen. Hij herinnert eraan dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties twee resoluties heeft aangenomen, medegesteund door de Europese Unie, over de herinneringsplicht en de plicht om de toekomstige generaties over de Holocaust te onderwijzen. Deze resoluties werden met unanimiteit aangenomen door de191 Lidstaten, met inbegrip van Iran.

Voor Minister Leterme "begint conflictpreventie met het vermijden van elke haattoespraak". Bij dit begin van de ministeriële week van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, roept hij de Iraanse leiders op om op een constructieve manier bij te dragen tot de internationale vrede en veiligheid.