Gemeente Rotterdam

2009 | 153

21 september 2009

Concerncommunicatie

Leendert Bikker nieuwe voorzitter Economic Development Board Rotterdam

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft Leendert Bikker (46) met ingang van vandaag benoemd tot voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). Bikker volgt hiermee Hans Blankert op, die vandaag afscheid neemt als voorzitter. De EDBR adviseert het Rotterdamse college over de economische ontwikkeling van de stad en is daarnaast aanjager van projecten die de Rotterdamse economie stimuleren.

Leendert Bikker is geboren in Schiedam en studeerde aan de Academie van Journalistiek, waar hij afstudeerde op de relatie overheid en bedrijfsleven. Later volgde hij executive education programs aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit en de Harvard Business School in Boston. Hij was oprichter van de BIKKER Communicatie Groep B.V., waaraan hij gedurende tien jaar leiding gaf. Het bedrijf werd eind 1999 verkocht aan Euro RSCG Worldwide in New York, waarna Bikker aantrad als lid van de Raad van Bestuur. Op 1 januari 2004 start Leendert Bikker onder de naam Bransonguevara een werkplaats voor vernieuwing, verbeelding en versnelling. Momenteel bekleedt Bikker verschillende commissariaten en bestuursfuncties bij de Erasmus Universiteit, Stichting Ronald McDonaldhuis Sophia en het CHIO en is hij lid van de raden van Toezicht van de Vrije Universiteit, VU medisch Centrum en Hogeschool Windesheim. "Het is een eer en uitdaging om met de EDBR een bijdrage aan te leveren aan de verdere ontwikkeling van de haven en de stad. Een sterke economie is de enige garantie voor een Rotterdam dat zich versterkt, verbetert en vergroent," aldus Leendert Bikker.

Nieuwe vice-voorzitter

De nieuwe vice-voorzitter is Steven Lak (55). De heer Lak studeerde Rechten waarna hij zijn carrière begon als ambtenaar op het Directoraat-Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken van Verkeer en Waterstaat. Daarna trad Lak in dienst bij Smit Internationale, waar hij uiteindelijk de tweede man van Smit Tak werd. Hij bekleedde diverse functies, waaronder directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, directeur van het overslagbedrijf EMO, (vice)president van Europe Combined Terminals BV en CEO van Mercurius Groep BV. Lak is momenteel voorzitter van het Productschap Vee & Vlees en commissaris bij verschillende havengerelateerde bedrijven. Ook is hij toezichthouder bij de Stichting Maaszicht, deze stichting houdt zich bezig met jongerenopvang in Rotterdam. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad IBMS van de Rotterdam Business School.

Samen met Stef van Dongen, vormen Leendert Bikker en Steven Lak het nieuwe Dagelijks Bestuur van de EDBR. Zowel de voorzitter als de vice-voorzitter zullen zich de komende weken goed voorbereiden op hun nieuwe functie, door onder andere gesprekken te voeren met de leden van de EDBR en de YoungEDBR en met ondernemers en de gemeente Rotterdam, die een rol spelen in de ontwikkeling van de Rotterdamse economie.

Adviesorgaan stadsbestuur

De Economic Development Board Rotterdam adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam over de economische ontwikkeling van de stad. De leden van de EDBR zijn gezichtsbepalende Rotterdammers, ondernemers en vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, haven, medische- en zorgsector en culturele instellingen. De EDBR kent ook een jongerenraad, de YoungEDBR en een internationale adviesraad waarin topfunctionarissen uit het internationale bedrijfsleven en vertegenwoordigers uit wetenschap- en kennisinstellingen zitting hebben.