Ingezonden persbericht


Persbericht
Maandag 21 september

D66 Rotterdam vraagt spoeddebat aan over getapt telefoongesprek

De persoonsgegevens van de vrouw, die Meld Misdaad Anoniem (M.) tipte, liggen op straat. De sociaal-liberalen hebben daarom aanstaande donderdag een spoeddebat in de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd om opheldering te vragen over de rol van Rotterdamse instanties hierbij.

"Behalve dat de gevolgen voor de persoon in kwestie niet zijn te overzien, werkt dit incident ook afschrikwekkend voor toekomstige tipgevers", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter van D66 Rotterdam. "Meld Misdaad Anoniem is er juist voor om mensen die zich zorgen maken over hun eigen veiligheid een uitweg te geven. Dat juist de gegevens van zo'n persoon nu openbaar zijn, is heel wrang."

D66 maakt zich zorgen over de steeds grotere inbreuk op de privacy, met dit soort incidenten als logisch gevolg. Belhaj: "Mensen maken fouten, en door steeds meer gegevens op te slaan, zullen dit soort dingen steeds vaker gebeuren. Het is een ernstige zaak dat de persoonsgegevens van deze vrouw in het stafdossier van de verdachte terecht zijn gekomen. Het is ellendig dat Meld Misdaad Anoniem op deze manier slecht in het daglicht komt te staan, terwijl de fout lijkt te liggen bij justitie. Voor Meld Misdaad Anoniem valt deze schade niet te herstellen, met alle toekomstige gevolgen van dien. Ik vrees dat nog zo'n fout het einde voor Meld Misdaad Anoniem betekent."

D66 hoopt donderdag brede steun te krijgen voor een diepgaand onderzoek, en passende maatregelen.

----------
D66 fractie Gemeenteraad Rotterdam - Coolsingel 40, kamer 9, 3011 AD Rotterdam

T: 010 417 3040 E: D66@stadhuis.rotterdam.nl



Ingezonden persbericht