Waterschap Rivierenland

Baggeren Korne

Wat gebeurt er?

Van november 2009 tot in april 2010 wordt de Korne gebaggerd tussen de stuw bij Buren en de plaats waar de Korne in de Linge uitkomt. Het gaat om het verwijderen van 17.000 m3 schone tot licht verontreinigde bagger. Alle bagger gaat naar een verwerkingslocatie. Ook wordt nieuwe beschoeiing aangebracht.

Hoe wordt er gebaggerd?

Er wordt gebaggerd met een drijvende kraan. Deze kraan schept de bagger in een klein bootje (beunbak). Deze beunbak vaart naar een punt op de oever waar een andere kraan de bagger in een vrachtauto schept. Die vrachtauto brengt de bagger naar een verwerkingslocatie.

Wie voert de werkzaamheden uit?

De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door Waterschap Rivierenland in samenwerking met de gemeente Buren. De provincie Gelderland betaalt de baggerwerkzaamheden om de economie op korte termijn te stimuleren.

Wat gebeurt er met de planten en dieren in de Korne?

Het waterschap probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat vissen of amfibieën meegebaggerd worden. Als dit toch gebeurt, zullen ze worden teruggezet in het water. Voor de natuur is de winterperiode overigens een relatief gunstige periode om dit soort werk te verrichten. Het waterschap houdt zich bij het baggeren aan de voorschriften van de Flora- en Faunawet.

Wat gebeurt er met de beschoeiing?

De beschoeiing wordt vernieuwd om te voorkomen dat golslag van passerende boten straks de oever beschadigen. We gebruiken twee soorten: schottenbeschoeiing en rijshoutbeschoeiing. Op de tekening ziet u welke beschoeiing waar wordt geplaatst. De soort beschoeiing is afgestemd met de Monumentencommissie van de gemeente Buren. Het plaatsen van de beschoeiing zal zoveel mogelijk vanaf het water plaatsvinden

Wat gebeurt er met de steigers en boten?

De steigers zijn geplaatst zonder vergunning en moeten nu verwijderd worden. Dit geldt ook voor de boten. Na de baggerwerkzaamheden kunnen de eigenaren van de aanliggende percelen een vergunning voor het aanbrengen van een steiger of in het water leggen van een boot aanvragen bij de afdeling Vergunningen van het waterschap. Een aanvraagformulier hiervoor staat op de website van het waterschap: www.waterschaprivierenland.nl in de rubriek vergunningen.