Ministerie van Defensie

Borculo oefentoneel economische wederopbouw Uruzgan

21 september 2009, 17.39 uur

Het oefendorp in het centrum van Borculo. Reserveofficieren van het IDEA-netwerk (Integrated Development of Entepreneurial Activities) hebben afgelopen vrijdag en zaterdag het overbrengen van ondernemersvaardigheden getraind. IDEA is een netwerk van reserveofficieren die zich in uitzendgebieden op de economische wederopbouw van het midden- en kleinbedrijf richt, onder het motto `Waar wordt gewerkt, wordt niet gevochten.'

Een tentenkamp midden in het centrum van Borculo, een kleine stad in de Achterhoek, fungeerde 2 dagen als oefenkamp. Hier trainden de 30 deelnemende reserveofficieren onder meer door het voeren van adviserende en coachgesprekken met startende ondernemers uit de regio, waarbij de starters voor `oefenklant' speelden. In Uruzgan gaan de IDEA-specialisten kleine ondernemers en ambachtslieden begeleiden. Ook assisteren ze er bij het verstrekken van microkrediet aan startende ondernemers. Het uiteindelijke doel is de oprichting van een Business Development Center voor en door lokale ondernemers. In dit centrum komt een Afghaanse hulporganisatie te werken.

Realistisch

Startende ondernemers uit de regio spelen voor 'oefenklant'.

Het IDEA-netwerk staat onder leiding van luitenant-kolonel der mariniers Chris van der Plasse. Hij vertelt waarom de oefening in een stad is gehouden en niet op een militair complex. "We willen de reservisten in een zo realistisch mogelijke omgeving aan het werk willen zetten. Train as you fight! Bovendien kunnen we zo de bewoners van de regio's waar we oefenen, laten zien wie we zijn en wat we doen. Niet alleen belangrijk voor het beeld dat het publiek, maar ook om mensen te bereiken die deel willen uitmaken van ons netwerk en ook hun ervaring en expertise beschikbaar willen stellen aan Defensie."

Van der Plasse legt uit waarom de oefening in deze vorm meerdere voordelen biedt. "We trainen onze reservisten in het bijstaan van startende ondernemers. Dat gebeurt niet alleen door reservisten met ervaring uit Afghanistan, er zijn ook coaches die het councellen van ondernemers als dagelijks werk hebben. Zij coachen onze reservisten ook. Dus die krijgen van 2 kanten kennis en vaardigheden aangereikt. Bovendien kunnen ze in de praktijk oefenen met startende ondernemers met echte problemen.

Civiel-militaire samenwerking

Door de grote zichtbaarheid hoopt Defensie naast het oefenen mensen te bereiken die deel willen uitmaken van het IDEA-netwerk.

Voor specifieke taken en missies tijdens wederopbouwoperaties maakt Defensie gebruik van expertise uit de civiele sector. IDEA is 1 van de 5 netwerken via welke Defensie deze deskundigheid kanaliseert. IDEA maakt deel uit van 1-CIMIC Bataljon (Civiel Militaire Coöperatie), onderdeel van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. De mix van civiele deskundigheid en Defensie-ervaring en -middelen stelt Defensie in staat om gericht projecten te realiseren in gebieden waar door oorlog of rampen basisvoorzieningen ontbreken.