Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 21 september 2009

Staat ie er of staat ie er niet?

Minister Eurlings neemt plaats achter stuur vrachtauto om dode hoek te controleren

Ingespannen tuurt Minister Eurlings in de spiegels van een vrachtauto. Staat daar een kind te wachten of niet? Vandaag nam de bewindsman samen met leerlingen van basischool de Bottel plaats achter het stuur om zelf de dode hoek te onderzoeken. Hij ontdekte dat een vrachtautochauffeur lang niet alles kan zien en dat je als fietser er goed aan doet om rechts en ruim achter een vrachtauto te blijven. De minister bezocht het Limburgse Lottum om het vernieuwde lespakket Veilig-op-Weg in ontvangst te nemen.

Veilig-op-Weg is een lespakket dat kinderen leert omgaan met vrachtauto's in het verkeer. De les begint met een theoretisch deel, waarin leerlingen naar een interactieve DVD kijken en meedoen met de nationale Veilig-op-wegquiz, gepresenteerd door Klokhuispresentator Bart Meijer. Het tweede deel bestaat uit een praktijkles. Kinderen kunnen achter het stuur van een echte vrachtauto gaan zitten om zo te ervaren wat een chauffeur wel en vooral wat hij niet kan zien. Die vrachtauto staat bij de school geparkeerd. Het doel van de lessen is om kinderen te leren dat alle verkeersdeelnemers goed rekening met elkaar moeten houden.

Het aantal dode hoekongevallen met vrachtwagens neemt jaarlijks af. Toch vielen in 2008 nog 9 dodelijke slachtoffers, waarvan 6 fietsers. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) spannen zich gezamenlijk in om dat aantal nog verder omlaag te krijgen. Daarom is een nieuw lespakket gemaakt voor de basisscholen. De les wordt inmiddels 13 jaar gegeven.

Jaarlijks worden 800 scholen bezocht met dit pakket, zodat de belangrijkste vuistregels van omgaan met vrachtverkeer wordt geleerd. De twee belangrijkste zijn;
1) Blijf er rechts en ruim achter en

2) Houd minstens 3 meter afstand.