NMBS

Antwerpen-Centraal viert feest

15/09/2009

Creatie literaire stationsroman

Eindelijk is het zover: met het einde van de renovatie van de gevels en de afwerking van de nieuwe parking aan de tweede stationstoegang staat Antwerpen-Centraal er vandaag opnieuw in al zijn grandeur. Het einde van de werken aan Antwerpen-Centraal zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Van zondag 20 september tot en met zaterdag 26 september vindt de feestelijke viering van Antwerpen-Centraal plaats. Op 25 september komt ZKH Prins Filip het station en de parking -officieel inwijden.

Antwerpen-Centraal is een van de drie stations die vandaag de hogesnelheidstreinen op Belgisch grondgebied ontvangen. Op die manier staat de voltooiing van Antwerpen-Centraal, net zoals de afwerking van het nieuwe station Luik-Guillemins, symbool voor het einde van de hst-werken in België. België is het eerste land in Europa met een afgewerkt hogesnelheidsnet, stations incluis.

Recentste verwezenlijkingen in Antwerpen-Centraal

Meer dan tien jaren werd er gewerkt in Antwerpen-Centraal. Tijdens de laatste fase werden de buitengevels kant Astridplein en Zoo (klaar juli 2009) volledig renoveerd en werd het fronton aan de kant Keyserlei in zijn oorspronkelijke staat hersteld, waarbij de bronzen leeuwen werden teruggeplaatst en nu de monumentale klok flankeren. Ook twee torens werden heropgebouwd: de kroonlijsten zijn aangekleed met 1300 m² (twee voetbalvelden!) lood. Ook het interieur van de voormalige monumentale wachtzaal 3e klas (tot voor kort gebruikt als personeelsrestaurant) is gerenoveerd.

De overkapping van de spoorhal kreeg een grondige poetsbeurt. Tussen januari en september van dit jaar werden binnen- en buitenkant gekuist. Voor het reinigen van de binnenkant werden rolbruggen ontwikkeld die vanaf nu kunnen worden ingezet voor het onderhoud.

Een verwezenlijking staat toch nog in het vooruitzicht. Op het gelijkvloers, op een meer centrale plaats in het station, komt een nieuw toilettenblok. De opening is begin volgend jaar gepland en vanaf dan zal de capaciteit aan toiletten verdubbelen.

Opening nieuwe stationsparking

Aan de tweede stationstoegang die in december 2008 in gebruik werd genomen, wordt op 25 september een nieuwe parking voor 600 autos geopend in aanwezigheid van ZKH Prins Filip. Op 26 en 27 september kan iedereen gratis kennis maken met de parking. De parking wordt uitgebaat door B-Parking (filiaal van de NMBS-Holding) en is uitgerust met slagbomen en alleen toegankelijk met een parkeer badge of ticket. De badge kost eenmalig 10 euro en kan nu reeds worden aangevraagd.

Tarieven

Treinreizigers
Trouwe klanten kunnen op vertoon van hun treinkaart genieten van een voordeeltarief.

Niet-treinreizigers
Bij het binnenrijden neemt de klant een ticket. Hiermee kan men aan de betaalautomaat per krediet- of bancontactkaart betalen voor de auto wordt opgehaald.

Voorbeeld bij uitstek van de stationsfilosofie.

Het station speelt een hoofdrol in de mobiliteit, in de duurzame ontwikkeling maar ook in het stadsleven. Antwerpen-Centraal is allerminst een eiland in de stad. Het maakt uitdrukkelijk deel uit van de buurt en van het bredere stadsweefsel. Het is een poort naar de stad en omgekeerd dringt het stadsleven door tot in het hart van het station. Het is een ontmoetingplaats, waar altijd wat te beleven is. Zeker in Antwerpen-Centraal gaat er geen week voorbij zonder dat er een optreden, tentoonstelling, feestje plaatsvindt.

De aanwezigheid van talrijke winkels, horecazaken en diensten zorgt voor extra gezelligheid en zorgt er ook voor dat je in het station tijd kunt winnen, bijvoorbeeld door nog een boodschap te doen voor je naar huis gaat. Een goed georganiseerde omgeving met vlotte overstapmogelijkheden op andere vormen van vervoer garanderen dat je ook geen tijd verliest. Het uitgebreide parkeeraanbod is dan ook een extra troef voor de gebruiker van het station.

Unieke literaire stationsroman

Om het einde van de vernieuwing en renovatie van het station op een originele wijze te vieren en om de functie van het station in de stad en het leven te benadrukken werd besloten tot de creatie van een stationsroman over en voor Antwerpen-Centraal. Een literaire stationsroman weliswaar. Geïnspireerd op de verhalen die meereizen in de hoofden van pendelaars, toeristen en buurtbewoners. Aangevuld met de bagage van vijf topauteurs die vanuit de monumentale stationshal van Antwerpen-Centraal elk één dag live en in hoge snelheid verderschrijven op de verhaallijn van hun voorganger. Gedurende een week kan het publiek hen aan het werk zien aan een speciale schrijftafel opgesteld in de hal van het historische gebouw.

Programma:

Volgende auteurs zullen in de monumentale stationshal hun pen lenen aan de stationsroman:
· Zondag 20 september: Herman Brusselmans (9u-17u) · Maandag 21 september: Joke van leeuwen (10u-18u) · Dinsdag 22 september: Tom Naegels (10u-18u) · Woensdag 23 september: Anne Provoost (10u-18u) · Donderdag 24 september: Oscar van den Boogaard (10u-18u)

Tijdens een officiële plechtigheid in aanwezigheid van ZKH Prins Filip, zullen de genodigden de eerste exemplaren van dit unieke boekje in ontvangst kunnen nemen. De stationsroman rolt immers ter plaatse live van de persen, dankzij de samenwerking met Océ. Gedurende een ganse week staat een drukpers opgesteld in de stationshal die op vrijdag 25 september effectief in werking wordt gesteld door ZKH. Per minuut rollen er drie exemplaren van de drukpers.

Ook de auteurs zullen aanwezig zijn om hun literaire creatie te tonen en de exemplaren te signeren.

Antwerpen-Centraal viert feest op 26 september

Het grote publiek is op 26 september aan de beurt. Zaterdag kan iedereen zolang de voorraad strekt voor een symbolische euro de stationsroman bemachtigen en laten signeren door de auteurs. Ook op zaterdag wordt de stationroman live gedrukt in het station.

Ook geven de stadsgidsen die dag gratis rondleidingen door het gerestaureerde station. (Inschrijven voor een van deze rondleidingen kan enkel op zaterdag 26 september zelf in het station, meer bepaald centraal in het winkelcentrum). De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

Bovendien is er de hele dag animatie voor jong en oud voorzien in het station.

Programma groot publiek (26 september 2009, 10-17u):

Kom een gesigneerd exemplaar van de stationsroman afhalen voor 1 euro:
- Locatie: monumentale stationshal

- Signeersessies:
· Tom Naegels & Oscar van den Boogaard: 10u30 tot 13u · Anne Provoost & Herman Brusselmans: 14u30 tot 17u

Krijg een gratis rondleiding met gids door het gerestaureerde station:
- Inschrijvingen: centraal in het winkelcentrum
- Duur: 45 minuten

Animatie in en rond de winkelgalerij.

Jong talent uit Antwerpen wint coverwedstrijd

Deze zomer werd er een wedstrijd georganiseerd om de cover van de allereerste literaire stationsroman te ontwerpen.

Een vakjury bestaande uit Carll Cneut, Gert Dooreman en Gerda Dendoven beoordeelde de vele inzendingen en koos 3 laureaten. Rein Vyncke, een jonge kunststudent uit Antwerpen overtuigde de jury met de winnende cover, die dan ook de stationsroman zal sieren. De jury over de winnaar:
Een vernieuwende eyecatcher die op een geestige manier meteen duidelijk maakt dat het over Antwerpen-Centraal gaat. De tekening benadrukt het station als ontmoetingsplaats voor een amalgaam van bijzondere mensen. Het ontwerp sluit ook goed aan bij de persoonlijkheden van de auteurs, en zal perfect tot zijn recht komen op het kleine formaat van de gedrukte stationsroman.

De 2 andere laureaten zijn Martha Verschaffel uit Eeklo en Pieter van Eenoge uit Brugge. Als beloning ontvangen de laureaten een Eurostarticket en twee hotelovernachtingen in Londen.

Welke auteurs schrijven mee aan de eerste literaire stationsroman?

Herman Brusselmans (zondag 20 september, 9-17u) Herman Brusselmans publiceerde ruim 40 boeken. Méér dan een roman- en columnauteur is hij een fenomeen. Zijn werk geeft een prachtig vertekend beeld van de werkelijkheid en hoe hij die ziet in zijn ongebreidelde fantasie.

Joke van Leeuwen (maandag 21 september, 10-18u) Joke van Leeuwen is dichter, romancier, cabaretière en vertelster van meervuldig bekroond werk. Ze schrijft én illustreert haar eigen boeken. Sinds haar debuut 26 jaar geleden, ontving ze maar liefst 16 Nederlandse literatuurprijzen. Haar jeugdboek Deesje werd internationaal gepubliceerd en onderscheiden met buitenlandse awards. Vandaag is Joke van Leeuwen stadsdichter van Antwerpen.

Tom Naegels (dinsdag 22 september, 10-18u)
Tom Naegels is romanschrijver en columnist bij De Standaard. Hij debuteerde in 1997 met de verhalenbundel Het heelal in!. Na 4 jaar journalistiek wordt Tom in 2003 voltijds schrijver. In maart 2005 verscheen zijn roman Los, waarin alle themas uit Naegels eerdere werk helder, beklijvend en heel persoonlijk uitgewerkt worden. Het boek werd in 2008 door Jan Verheyen verfilmd. Op 17 september van dit jaar verschijnt zijn nieuwste boek Beleg. Of hoe mijn lief mij bedroog met een Masaï, en hoe dat ons huwelijk in gevaar bracht.

Anne Provoost (woensdag 23 september, 10-18u)
Anne Provoost is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze schrijft gelaagde actuele en historische romans. Bekende titels zijn: De roos en het zwijn, De arkvaarders, In de zon kijken en Beminde ongelovigen. Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden herhaaldelijk vertaald. Haar roman Vallen werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots.

Oscar van den Boogaard (donderdag 24 september, 10-18u) Oscar van den Boogaard groeide op in Suriname en Nederland. Na een korte loopbaan op een advocatenkantoor koos hij voor het fulltime schrijverschap. Hij maakte zijn debuut met de roman Dentz. Nadien volgden een 10-tal romans en dagboeken. Van den Boogaard verbleef lang in Rio de Janeiro, Los Angeles, Wenen en Parijs. Momenteel woont hij afwisselend in Berlijn, Antwerpen en Brussel.

Wie waren de juryleden voor de coverwedstrijd?

Een vakjury bestaande uit Carll Cneut, Gert Dooreman en Gerda Dendoven beoordeelde de vele inzendingen en koos 3 laureaten.

Carll Cneut
Carll Cneut (1969) studeerde grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1996 debuteerde hij als illustrator van prentenboeken met Varkentjes van marsepein. Carll is intussen een internationaal gewaardeerd en bekroond illustrator. Er staan een twintigtal kinderboeken op zijn palmares.

Gert Dooreman
Gert Dooreman (1958) studeerde Vrije Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Hij begon als illustrator, maar focuste nadien op typografie en vormgeving. Hij is de vaste vormgever van Tom Lanoye en werkt in opdracht gewerkt van verschillende theaterhuizen en uitgeverijen. Zijn werk werd meermaals bekroond.

Gerda Dendoven
Gerda Dendoven (1962) werd snel bekend als een van de beste Vlaamse kinderboekenillustratoren. Ook zij won al verschillende prijzen. Voor haar debuut Ijsjes kreeg ze in 1990 al een Boekenpauw. Ze werkt onder meer voor De Standaard Magazine, schrijft theaterstukken en staat soms ook zelf op de planken.