NMBS

Officiële opening fietspunt Sint-Niklaas

11/09/2009

Op het Stationsplein van Sint-Niklaas werd op vrijdag 11 september het fietspunt De Versnelling officieel geopend. Het fietspunt, uitgebaat door de vzw Den Azalee, zorgt voor een extra service aan de fietsende pendelaars en is verantwoordelijk voor het toezicht en de netheid van de 1.041 fietsplaatsen in de stationsomgeving.

Om het onthaal in de fiets- en bromfietsparkings in en rond stations te verbeteren, besteedt de NMBS-Holding bepaalde taken uit aan sociale economie-organisaties die een fietspunt uitbaten. Sinds begin 2007 gingen er 20 fietspunten van start (in Oost-Vlaanderen: Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort) en dit aantal zal nog uitbreiden. Er staan er nog 15 op stapel (in Oost-Vlaanderen: Lokeren, Aalst, Zottegem en Deinze).

Een goed fietsbeleid past eveneens in het duurzame mobiliteitsbeleid van de NMBS-Groep. Zo bepaalt het beheerscontract 2008-2012 dat de parkeercapaciteit voor fietsen wordt opgetrokken tot 78.000 plaatsen in alle stations en stopplaatsen samen. Onderzoek leert dat s ochtends maar liefst 26% van de pendelaars naar het station van Sint-Niklaas fietst.

Extra dienstverlening

Met de uitbaters van de fietspunten wordt een overeenkomst (Service Level Agreement) afgesloten die de gewenste kwaliteitsnormen beschrijft. Zo moeten de uitbaters iedere werkdag een permanentie verzorgen tussen 7 en 19 uur en toezicht houden op de fiets- en bromfietsparkeerplaatsen. Ze staan ook in voor de netheid en de orde in de stallingen.

Bovenop de taken voor rekening van de NMBS-Holding, kan het fietspunt niet-commerciële diensten aanbieden, zoals fietsverhuur en kleine herstellingen.

De fietspunten zijn een extra dienstverlening voor de fietsgebruikers. Doelstelling is het stimuleren van het fietsgebruik in combinatie met het openbaar vervoer.