Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Presentatie lespakket Veilig op weg

Toespraak | 21-09-2009 | Lottum | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Ik ben ontzettend gemotiveerd om hier op De Bottel in het rozendorp Lottum het vernieuwde lespakket Veilig op Weg van TLN en VVN in ontvangst te nemen. Iedere inspanning waarmee we kunnen voorkomen dat er dode-hoekslachtoffers vallen is meer dan de moeite waard.

We kennen de cijfers: door de dode hoek van de vrachtwagen gebeuren er gemiddeld 61 ongelukken per jaar, met 17 doden onder wie 12 fietsers. Als ik hier om me heen kijk en ik zie de jonge kinderen hier bezig, dan ben ik blij dat we hen kunnen wapenen tegen zo'n ongeval.

Het is geweldig dat TLN en VVN alweer jaren samenwerken om jonge fietsers ervan te doordringen dat ze zelf iets kunnen doen. Dat ze zelf uit die dode hoek moeten blijven.

Jullie weten dat ik zelf een maand geleden een dode-hoekcampagne met Hans Klok heb gelanceerd. Hans komt in alle huiskamers binnen met zijn waarschuwing. Wat mooi dat jullie in deze zelfde periode komen met dit nieuwe lespakket. Een goed gekozen moment, zo aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Het lespakket en de campagne versterken elkaar, waardoor onze boodschap extra kans heeft te beklijven bij fietsers. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: blijf rechts achter de vrachtwagen en houd op z'n minst drie meter afstand, op z'n minst.

Straks ga ik zelf met kinderen aan de slag met de vrachtwagen van Veilig op weg. Dan kunnen ze zelf ervaren hoe moeilijk het is om fietsers te zien vanaf zo'n grote wagen. En hoe belangrijk het is voor fietsers om geen risico's te nemen. Dat kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

We voorkomen nieuwe slachtoffers door met elkaar samen te werken. Ik weet dat TLN ook veel doet aan training en voorlichting van vrachtwagenchauffeurs. Als de chauffeurs extra letten op fietsers en de fietsers letten op de chauffeurs, dan voorkomen we veel narigheid.

Veilig op weg geeft zo'n 150 lessen per jaar. Scholen kunnen zelf ook aan de slag tijdens verkeerslessen. Daarvoor biedt VVN ook lespakketten aan.

Ik wil de mensen van Veilig op weg hartelijk danken voor hun vernieuwde lespakket en hun inspanningen om het verkeer zo veilig mogelijk te maken. En natuurlijk wil ik ook de mensen van De Bottel bedanken voor hun gastvrijheid.
Dan is het nu tijd om met de kinderen aan de slag te gaan!